學左一個禮拜Deep Learning 你問我答

57 回覆
1 Like 32 Dislike
點解會睇重computer science多過stats? 因為想增加train model嘅efficiency?

利申 學野
點睇pytorch 取代tensorflow 成為deep learning 最強framework
我呢排都開始學同練Reinforcement learning
琴日終終於完成左我第一個AI
真心要請教下,我舊年玩tensorflow做image辨識, 剩係裝到佢行到GPU都搞左我幾日(D package成日唔夾,搞到又裝又拆)
有咩方法可以好快咁裝到一套用得而又係比較新既tensorflow enviroment
租cloud

無錢就自己落手做多幾次就熟
有邊個cloud好用可以推薦下?
Conda
gcp

其實Azure都ok
新手都係用colab,玩掂直接port過去gcp
呢個我整,俾你睇下:
https://www.twitch.tv/aipictures
巴打數學係咪好勁
識打code就得

數海無崖,回頭沒有岸,施主諗過先
static graph vs dynamic graph,無直接可比性
點做feature selection
好痛苦
Aws sagemaker
deep learning 使撚咩數學
本身呢門嘢連數學基礎都無乜, 仲未能嚴謹地用數學解釋到點解佢咁powerful
Andrew Ng果到有好多details無講
如果樓主仲係學生,最好take返科Deep learning
已經做緊野了 除左andrew ng 仲有啲咩深入啲嘅learning resources?
依家兩個都係dynamic computation graph
MIT YouTube
佢錄左成個Sem deep learning lectures
識唔識用Java做deep learning?
個po搞到變左我問你答
識java唔識用java做deep learning
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞