2021工程狗internship討論區

1001 回覆
13 Like 5 Dislike
多謝ching啲意見,intern會比心機
我代老細多謝你
出低價仲咁努力OT
即使冇return offer都要清楚記得你學左d乜
當你起cv上寫你intern做咩duties,你要確保自己真係明白
Interviewer panel係會base on你張CV問你問題

例如話你intern做slope,用過GeoStudio run seep/w slope/w
咁你起碼要知seep/w 用咩方法analyze seepage
slope/w有咩method提供比我地run slope (M-P, Janbu, Bishop...)
[Janbu Bishop嘅分別一定要知,undergraduate course一定有教]
每個method都有唔同assumption

到揾grad E job嗰陣,先唔講Basic soil mechanics,你温番下你intern做d乜:
個slope嘅soil parameter,用咩analyzing method......

希望以上建議幫倒你啦
加油
有無ee 仔有問題, 師兄可以解答
多謝ching,好人一生平安
Sor 我電子
civil 仔連續兩年做政府/client 係咪食得屎
civil係 你畢業全世界都知你咩都唔識 你話呢
electrical唔係
reject入3A
無其他offer
咁多contractor點解係dragage?
咁如果依家year2
應該揀client (AA) 定contractor(中小公司)
唔該ching
dragage手法正宗 training好
香港最後一個真鬼佬管理嘅main con
禮頓金門基本上已經係華人管理
揀AA 講到明有return offer
year 3先做翻份technical小小嘅搭救
Client同3A offer 點揀好?
AA無return offer得fast track

有信心grad入得返client就揀client
無就contractor
邊間contractor 會有return offer?
工程呢行基本上無return offer
除左細公司sub仔老細出俾你
其他都要跟規矩玩
不過有做過係會有優勢咁解 但唔包生仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞