求教 2021 OU interview

32 回覆
3 Like 7 Dislike
無知一問,小弟準備interview BBA SPORTS
英文底差,interview如果in衰咗,可唔可以再apply program。定係OU 有出席interview 都會有offer

利申:有無巴絲,知大約in咩
第1part 自我介紹 可以用中文講
第2part 抽個英文生字 叫你叫2分鐘

完~ 全程15分鐘都唔使
唔使咁緊張,正正常常都會收你
第2part可唔可以都係中文定英?
第二日仲有個written test 有無tip比
第二part 一定要英文

Written test 係MC 考吓基本Grammy 嘢
英文speaking 好差 希望收
差咪唔好讀囉..咁辛苦做咩呢?
加油啦 巴打

真係好簡單 我抽到個字係‘Test’ (佢係Excel 1至20叫你揀個數字 睇吓你要講邊個英文 我個陣揀eleven 唔知佢有冇轉)不過其他應該都唔難

利申:我英文得2 都覺得好容易
巴打 ‘test’你點樣作故仔
有冇話第二part炒得太金係咪會no offer
想問係group interview定individual
因為用Zoom 所以得individual ,但如果係Nursing 收得嚴啲好似就要group
我想問完係咪晒兩part之後係咪就完 完咗第二part會唔會問其他嘢(e.g.點解想入呢科 同埋點解揀呢間學院 佢會唔會問呢啲嘢)🥲🥲 sorry 我好似好多野問
Non Jupas ou 政政仲未收到interview
第一part 自我介紹就要講下自己點解想入

完咗第二part 最後會問下你有冇咩問題想問佢
Ching 可唔可以過幾招比我 想知你嗰陣係點講點解想入🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🥲
1.話自己本身都讀相關學科嘅
2.刷下鞋 查下你個科有冇profession 出名 講佢係咩journal出過文 相信跟佢學到野
3.講下最近新聞 同呢科有關 有乜啟發所以想入呢科
全英文in?
竟然係全英文 我見其他科好多都會有少少中文
垃圾OU不得好死
到時上網偷搵資料 佢知唔知的
另外ching知唔知 BBA既hotel and sustainable tourism management係點in 希望都係part 1自介同part 2抽字laaa🥲 btw多謝你比tips我🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️🙇🏻‍♂️
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞