北區醫院疑開錯藥 「生蛇」女病人口服變搽眼

34 回覆
0 Like 0 Dislike
有個問題其實一直都好想問一下
藥劑師其實除咗執藥之外,仲有啲乜嘢職責
睇wiki話會參與研究
但用機器執藥取代唔到執藥呢個過程咩?

藥劑師唔係淨係執藥, 香港對藥劑依個專業無乜認可, 所以唔係好多人知藥劑師做乜
藥劑師主要作用係Check病人D 藥有無問題, 例如有無interaction/ containdiction,
醫生會唔會開左對病人無幫助ge藥(eg. 有D藥個病人5年前有病食過, 但佢唔知食到幾時要停, 覆診病人同醫生講有食開嗰隻藥, 醫生通常會繼續開比佢)
比Recommendation 醫生, 因為醫生唔熟藥, pharmacology可能淨係識少少
外國ge pharmacist仲會有多D 野做
利申: Pharmacy student

呢位呀化 yr 幾 ?
好奇你出左placement 未 ?
睇你既留言應該係外國化 !
其實係咪打漏隻字?臀部生蛇開藥搽眼 其實係咪搽屎眼至真?
有個問題其實一直都好想問一下
藥劑師其實除咗執藥之外,仲有啲乜嘢職責
睇wiki話會參與研究
但用機器執藥取代唔到執藥呢個過程咩?

藥劑師唔係淨係執藥, 香港對藥劑依個專業無乜認可, 所以唔係好多人知藥劑師做乜
藥劑師主要作用係Check病人D 藥有無問題, 例如有無interaction/ containdiction,
醫生會唔會開左對病人無幫助ge藥(eg. 有D藥個病人5年前有病食過, 但佢唔知食到幾時要停, 覆診病人同醫生講有食開嗰隻藥, 醫生通常會繼續開比佢)
比Recommendation 醫生, 因為醫生唔熟藥, pharmacology可能淨係識少少
外國ge pharmacist仲會有多D 野做
利申: Pharmacy student

呢位呀化 yr 幾 ?
好奇你出左placement 未 ?
睇你既留言應該係外國化 !

巴把好眼力 我係英國撚 黎緊8月開始placement
濫用急症室 系政府用語
好少見平民會用🤔

系係5p用語
冇連登仔會用
黐撚線在生蛇都要排兩年
生蛇睇急症

點解唔睇得

濫用急症室

濫用急症室 系政府用語
好少見平民會用🤔

咁點?比你啲愚民亂鳩咁用搞到真急症輪候時間長左,到時有乜東瓜豆腐都係你地自己受返

唔睇急症室睇咩?

門診囉,做完功課未呀...
生蛇睇急症

點解唔睇得

濫用急症室

濫用急症室 系政府用語
好少見平民會用🤔

咁點?比你啲愚民亂鳩咁用搞到真急症輪候時間長左,到時有乜東瓜豆腐都係你地自己受返

唔睇急症室睇咩?

係有急症既就會分流紅色即時入房
關輪候時間撚事咩
生蛇睇急症

點解唔睇得

濫用急症室

濫用急症室 系政府用語
好少見平民會用🤔

唔睇急症室睇咩?

關輪候時間撚事咩

如果係咁 就唔會有人講濫用啦 豬西
生蛇睇急症

點解唔睇得

濫用急症室

濫用急症室 系政府用語
好少見平民會用🤔

唔睇急症室睇咩?

關輪候時間撚事咩

如果係咁 就唔會有人講濫用啦 豬西

你真係無撚腦
垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞