北區醫院疑開錯藥 「生蛇」女病人口服變搽眼

34 回覆
0 Like 0 Dislike
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20170512/56685426
北區醫院回覆對事件致歉

北區醫院急症室醫生懷疑開錯藥,「生蛇」女病人原應以口服藥物治理,但醫生誤處方外用藥物,幸藥房藥劑師解釋用藥時,被病人及時察覺而揭發。

43歲葉小姐因為左邊臀部外側不適,今日清晨6時左右,由胞兄陪同到北區醫院急症室求診,經一名黃醫生診治後指是帶狀疱疹﹝俗稱生蛇﹞。葉小姐稱,其實今年2月已經知道生蛇,經診所醫生診治後,建議到粉嶺健康院皮膚科覆診,但健康院排期要兩年。該名黃醫生隨即處方3種藥物給她。

葉女隨即到藥房取藥,並由藥劑師解釋用藥的時間及方法。不過,葉對其中一種藥膏是塗眼睛感到奇怪,即時提問。藥劑師答不上來,一時間又聯絡不到急症室醫護人員,她於是拿藥單折返急症室查問。

稍後一名護士長替她看過藥單,相信是處方錯藥物劑型,遂找來涉事醫生重新開藥。葉坦言:「雖然我唔係致命嘅病,但點解可以畀咗啲無關係嘅藥我呢?點解要搽眼,關眼咩事呢?」她希望醫生要謹慎行事。葉的胞兄則批評事件「對病人毫無保障」。

香港醫院藥劑師學會會長崔俊明,看過藥單中兩種藥名後指出,涉事的兩種藥都是治療生蛇,成份相同,分別在口服和外用。他估計,醫生在電腦選取藥物劑型時剔錯。

崔俊明解釋,口服藥是治療生蛇的主要藥物,服後藥物跟血液運行全身,以治療體內生蛇的病毒;若沒有治療,患處會持續紅腫、痛楚,平均要3至5星期才復原,但長者免疫系統差,「沒有服藥靠自己好,恐怕有拼發症或細菌感染」。他續稱,有患者生蛇生到眼角膜,因此要處方外用藥膏。至於將它塗抹在沒有生蛇的地方,對皮膚或眼睛都沒有影響,只是患處沒有得到治療而已。而治療生蛇的藥,除口服和外用,還有針劑。

崔俊明認為,事件顯示「電腦也非百分百準確」,必須要臨床把關,醫生要小心處方,藥劑師也要核實處方才配藥。

北區醫院回覆《蘋果》查詢時證實,事件中女病人一度獲同時處方阿昔洛韋抗病毒軟膏、阿昔洛韋乳霜及止痕藥,經藥房職員進行藥物覆檢程序,發現與一般處方有異,並致電急症室醫護人員確認後,隨即為病人處方阿昔洛韋口服藥,以代替阿昔洛韋抗病毒軟膏。院方強調已透過早期事故通報系統,向醫管局總辦事處報告事件,並就事件對病人及其家屬造成不便致歉。院方會對事件作出調查,並提醒醫生處方藥物時要注意的地方,以防止同類事件再發生。
pharmarcy都睇唔到錯?
咁要佢地黎做咩
咁要佢地黎做咩

藥劑師答不上來
咁是但搵個中學畢業,識睇英文執藥就得啦
咁要佢地黎做咩

藥劑師答不上來

Btw 我估佢意思係佢唔明點解醫生無啦啦開左呢隻藥
生蛇睇急症
生蛇睇急症

點解唔睇得

濫用急症室
咁要佢地黎做咩

藥劑師答不上來

明明因為Pharmacist 先發現有問題,但係唔係屌個醫生走去屌人地唔知詳細有咩錯
遲啲有大陸黃綠醫生呢啲事仲多呀
咁要佢地黎做咩

藥劑師答不上來

明明因為Pharmacist 先發現有問題,但係唔係屌個醫生走去屌人地唔知詳細有咩錯

神探邏輯真係
香港醫生差咗咁多?
遲啲有大陸黃綠醫生呢啲事仲多呀

所有野扣上大陸兩個字就可以成功轉移視線
生蛇睇急症

點解唔睇得

濫用急症室

濫用急症室 系政府用語
好少見平民會用🤔
香港醫生差咗咁多?

睇另一個post話開始有中國醫科畢業生系北區醫院駐診
有個問題其實一直都好想問一下
藥劑師其實除咗執藥之外,仲有啲乜嘢職責
睇wiki話會參與研究
但用機器執藥取代唔到執藥呢個過程咩?

本身藥劑師有都有班𡃁(配藥員)幫手執藥
生蛇睇急症

點解唔睇得

濫用急症室

濫用急症室 系政府用語
好少見平民會用🤔

咁點?比你啲愚民亂鳩咁用搞到真急症輪候時間長左,到時有乜東瓜豆腐都係你地自己受返
有個問題其實一直都好想問一下
藥劑師其實除咗執藥之外,仲有啲乜嘢職責
睇wiki話會參與研究
但用機器執藥取代唔到執藥呢個過程咩?

藥劑師唔係淨係執藥, 香港對藥劑依個專業無乜認可, 所以唔係好多人知藥劑師做乜
藥劑師主要作用係Check病人D 藥有無問題, 例如有無interaction/ containdiction,
醫生會唔會開左對病人無幫助ge藥(eg. 有D藥個病人5年前有病食過, 但佢唔知食到幾時要停, 覆診病人同醫生講有食開嗰隻藥, 醫生通常會繼續開比佢)
比Recommendation 醫生, 因為醫生唔熟藥, pharmacology可能淨係識少少
外國ge pharmacist仲會有多D 野做
利申: Pharmacy student
生蛇睇急症

點解唔睇得

濫用急症室

濫用急症室 系政府用語
好少見平民會用🤔

咁點?比你啲愚民亂鳩咁用搞到真急症輪候時間長左,到時有乜東瓜豆腐都係你地自己受返

唔睇急症室睇咩?
生蛇睇急症

點解唔睇得

濫用急症室

濫用急症室 系政府用語
好少見平民會用🤔

唔睇急症室睇咩?

門診囉,做完功課未呀...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞