台灣估計2021年港人報考台灣各大學人數將會接近1萬人 較往年增加超過1倍 相信與香港局勢愈趨惡化有關

412 回覆
138 Like 4 Dislike
大學學位愈加愈多,然係千禧後出生率下降
有D 科係得既但真心唔多,主要都係中文做Main
所以去既巴絲要諗清楚自己中文掂唔掂
有時專業用詞都用中文 讀起上黎真係唔方便既
仲有石門大學,伍寧貢大學
但台灣人唔係本身都易入大學咩
入學率好似9x%
上一輩啲人成日同學生講台灣嘅大學返香港冇認受性,搞到啲學生唔敢讀。
你想知咩系,可以試下幫你問下
入籍逃生

如果係支那出世既後生手足無Bno 應該又未夠錢去加拿大
90幾有一半以上係私立野雞
求其問下幾個俾巴絲參考吓
文理商咁
其實難架,要推真係要慢慢咁改革
隨時可能都要十幾年先可以Run 得順
真,寫文真係難撚到仆街
同埋唔知係咪台灣人D 文青中文真係由細浸到大
佢地既中文用詞同意境真係寫得好撚靚
所以如果想讀中文,台灣讀幾好
政大,成大,交大,台大呢d香港仔去讀完出來都ok
其他台灣大學就省錢別讀好啦,出到國際仲差過香港八大咁滯,俾人笑番轉頭。
https://youtu.be/EDYjPpn1OmE
岩岩Youtube 搵到條
大概可以比大家睇下係點教法
雖然我無上過呢堂同睇左頭幾十分鐘only
但大概都係Main 係中文咁教,可能Keyword有D 英文 or 無 咁
有興趣過黎既巴絲可以大概理解下先
係大學入邊都有好多外籍生既,但講西文既多過英文
如果疊埋心水移民台灣呢
早幾年就過左台灣讀
當年DSE 17分報左某前段私立做左on9
以前冇咁多人報嗰陣 見人15分都有台大讀(嚟到台灣先知)
真係早知報台大
睇學系啦,不過而家開始多左全英文教既,話係政策改變喎
咁可能真係有D 學系變緊
老老實實,我個人真係希望快D 全英文
自己好驚過到黎英文會退步。Grad 左之後唔識講
始終少左機會去講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞