拳願奧米加集中討論區27

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
FF :
= 目黑正樹 , = 速水正樹

是咁的 , 20年前 , 目黑正樹 13歲殺死了自己父親的事 , 引起了東洋電力 速水勝正 的注意 , 可惜發現 目黑 的神經失常已嚴重到了無法壓制的地步, 但 速水 又捨不得 目黑 的天賦血脈 , 於是強逼自己女兒 倉吉理乃 (是的 , 理乃 的真實年紀比外貌大)和 目黑 生下了一個兒子 , 取名「速水正樹」 , 對外則宣稱是 速水勝正 的養子身份 .

倉吉理乃 生下 速水正樹 後一直親自撫養 , 不願交給 速水勝正 . 至於目黑正樹 , 失去利用價值後 , 則成為了 速水勝正 手下的刺客 , 沒人關心他的死活 .

而 速水正樹 身為一個雄性 , 殺戮的本能在「女王蜂」理乃 身邊被壓制住了 , 一個正直和順的好兒童 , 直至成年為止一直由 理乃 安排生活上學 , 甚至居然參加了柔道同好會而非柔道社 , 理乃 也隨他了 , 沒有刻意去鍛鍊他的武術 .

速水勝正 一直沒有忘記 目黑正樹 的天賦才能 , 第一部拳願絕命淘汰賽 勝正 嘗試爭取 速水正樹 上場 , 可惜被 理乃 拒絕了 , 只好派了有自毀傾向的 目黑正樹 上場 . 後來 目黑正樹 及很多 勝正 的手下都死了 , 速水勝正 一派也被拳願會會長 片原滅堂 制裁 . 後來拳願和煉獄確定了對抗賽一事 , 勝正 知道復仇的機會來了 , 不過手下已人才凋零 , 理乃 可憐父親 , 終於允許剛滿21歲的 速水正樹 作為 速水勝正 的鬥技者身份出賽 .

至於 速水正樹 的藍芽耳塞 , 那是他最喜歡的媽媽 理乃 呢喃的歌聲 , 能令他心情平靜 , " 世上只有媽媽好 , 有媽的孩子像個寶 ... ... "
據聞 , 雷心流 御雷零 當初在 理乃 身邊見到和 目黑正樹 樣貌很像的「速水正樹」時也嚇了一跳 , 在知悉了他是 理乃 兒子的身份後 , 為了討好 理乃 , 好像私下教授了 速水正樹 雷心流 ... ...
拳願會勸說 理乃 派遣 御雷零 參與對抗賽的時候 , 其實 御雷零 在與 速水正樹 在一次練習後受傷了 , 而且好像受到了一些驚嚇 , " 怪物 ... 天哪 , 我親手造就了一個怪物 .. "
第一部目黑係右架
不過我硬係覺得專登提點樣洗腦同埋速水除咗耳機之後突然之間轉架應該有關連
巴打自己諗嘅? 作者個腦諗唔諗到咁複雜
最後作者其實只係拖頁數 放個耳機咁樣又一集 仲要成班傻仔喺度諗有咩古怪
聽緊早霸王咋
黑警個耳機都裝喺體內
速水咁有錢仲要戴jabra
目黑點睇都唔似老到生得出速水
唔慣正樹咁正常
下一集會話忍咗好耐
你呢個發展可能好睇過作者黎緊會畫既情節
如果係咁又幾過癮
光我有潛力 但依家隨便搵個都打得贏佢
有第三部 可能佢擔正
再複製 複製人兵團
或者佢比人捉咗去回生,咁第二部中後段可以出場
如果第二部唔止拳獄大戰
回生都應該幫唔到好多 佢身體質素仲未夠班癲佬嚟
拳願個邊剩低未出場既有邊個會唔夠佢打
變咗第0集大隻佬
仆街,咁樣又幾合理
上一部醫生收武器喺體內check唔到好合理
依家都唔知搞乜撚
公我贏,字你輸
刀仔都出埋都當對面輸
醫生就話把刀係用自己骨頭做先check唔到
煉獄個邊根本鳩hea
想睇加納打雷庵多過打煉獄班撚樣
我諗得西蘭花同奈丹可以頂到下雷庵解放
煉獄唔係再贏一場就贏啦咩
唔係 好似4比3依家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞