[結他]自彈自唱要點練?

22 回覆
1 Like 0 Dislike
新手學木結他,想好似啲cover咁自彈自唱
但係自己練黎練去都唔可以一心二用一路彈一路唱
想問下大家自彈自唱要點練?
彈熟再唱
要學識捉拍子 捉到1234 掃chord跟住1234掃四下 再試下唱就ok
冇錯,彈到唔使用腦諗嗰陣就會唱到
唱K都要數拍子入啦 掃chord一樣姐
簡單啲 只係掃第一拍先
做到之後先再加返其他掃法
跟住首歌掃熟左先。個腦可以諗歌詞跟著唱。之後就個口唱埋
不過最重要都係跟拍子
認真答
搵到每個 bar 轉chord 嗰粒字先
或者有時無歌詞
跟ktv唱無問題
但自彈既話成日唔夠氣 明明已經盡量吸差唔多氣
點解會咁
幻覺黎 ktv落哂echo緊係 音響又轟 唱錯key隨時唔知

依家你清聲同時你耳朵聽得清左 入返岩key咪辛苦好多
唔該晒我會跟大家既方法再練下
其實掃4下我係唱到既 不過一複雜少少既掃法我就會唱唔到 應該係未練到個腦唔諗到掃到 我會再努力練!
你想彈咩pattern?
D_DU_UDU 或者 勾線T1213121
主要因為你未彈熟,練熟可亨住melody黎練。
如果掃4下唱到嘅話我建議樓主可以試下
D _ _ _ D_DU D _ _ _ D_DU
慢慢將個pattern加多啲嘢入去
練下個手口協調就好易自彈自唱
係都練D___D__U_UD_D_DUD___ 啦
你個pattern好多拍喎
主要係叫樓主慢慢加上去啫
一開始就要佢由掃4下變到掃成個slow soul pattern
又未免太harsh
要多啲自彈自唱
建議學左勾線先 就咁掃四下有少少單調 勾住T1213你 你勾勾下就知邊條線最岩個chord
唔該晒大家我再練下先 可能練住勾線先 樓上個啲pattern我唔係好捉到個拍子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞