香港英制其實仲有沒學嘅必要?

31 回覆
4 Like 41 Dislike
我只係話有啲人噉講啫 我自己本身係用開公制
我除咗對磅同英里有少少認識之外就沒用過英制
雖然喺連登鳩噏無成本,但係有人咁講你又傳開就將錯嘅知識以訛傳訛
都係嗰句 google是個好東西
點解買金買樓唔用公制
「不過我知係因為香港樓細用唔到平方米」
香港樓用唔到平方米,可以用平方納米 ......
我更正一下
華氏温度系統係將冰與氯化銨嘅混合物變成固體的温度定為0度 並將人體的平均温度定為96度 和冰水的温度32度 以這三個點定立第一個有定義的温度量度制度
之後 其他科家度用這套温度系統測出水的沸點與水的冰點約為180度 為了可以使華氏的定義更簡單更精準 所以就改以水的冰點和沸點為定義點 其温度差改劃成180度 因此將人體的體温修定為98.6度
支持華氏嘅人通常有以下幾點:
第一,華氏比攝氏更加精準(攝氏0-100,華氏32-212)
第二,華氏的零度比冰點低,在較寒冷的國家使用比較容易避開負數(例如美國)
第三,人體發燒的温度大約在100.4度 所以使用華氏很容易就知道身體狀況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞