窮人勒緊褲頭,富人贏到開巷

271 回覆
621 Like 14 Dislike
CWB, MK既地舖業主無租收唔緊要, 買股票求其都係番度
你唔知IQ可以後天改變?
又一個文科仔
外國機會多、生活成本低
最起碼儲到錢
無資本,講閪咩
落定盤入arkk tqqq等起身數錢好辛苦你?
五毛狗癌證死得未日日訓醫院所以咁得閒上黎賺2毛?
這個本身需要民族團結,日本相較團結
理論係咁講,但係實際好難做到。

即使排除哂所有物慾,香港地,搞掂基本衣食住行已經好難
但好多人經常有種 辛苦咁耐要獎勵下自己嘅衝動消費 呢樣大可避免
另外就係資本近年不斷洗腦塑造女性消費主義
即係個啲扮靚啲 對自己好啲 女人要愛自己 生活要有儀式感個類
同時通過一邊煽動女性一邊打壓男性理性消費習慣來一石二鳥賺埋男人錢
xx節 你唔送xx 唔係下話
xx日 我哋去邊度食餐好嘅紀念下
又生日 我要xxx
好多人不知不覺就輸送好多營養俾資本癌細胞
只要全民避免無謂消費 資本就冇得好似依家咁禁住你嚟搶
ching 你一個人醒係無用,要大部分人醒先得。

如果你可以獨自抵抗洪流,我真心欣賞你,但注定你一定孤獨。因為咁ge狀況,好難建立social network
5毛賺錢醫老豆老母?
窮人仲未夠多,仲未夠慘,真係慘到貼地既仍然係少數。

同埋,現在頂層有錢佬已經識玩左好多,佢地知道唔可以壓逼得太盡,亦知道要比個長遠目標窮人去追逐,等窮人唔需要思考太多。

依度所講既窮人定義太廣,真正既窮人,應該係搵一餐食一餐,隨時要捱餓先叫窮人,未去到依一步,無人會想反抗,更多既人只會想踩住其他窮人上位,或者巧立名目,當窮人做籌碼攞利益。
升到幾時?
我提大家唔好辭職、亂洗錢,等入市
唔好同文科仔拗
除非你窮到有香港四大天王
鬼佬邊有錢儲 香港人流動資金一定多過鬼佬

我咁睇 香港盡量揾錢 低消費
去到退休年齡就移民
你睇下依家香港後生仔女先講
仆街,股市日日升,樓市日日升,二手飯繼續二手飯,咩世界
大膽估計,高失業率起碼維持到2022年! !
https://lih.kg/1943382
係咪撈亂咗,窮人先會捱更抵夜學嘢同打兩份工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞