究竟香港youtube channel應唔應該收錢?

29 回覆
35 Like 10 Dislike
最近好多youtube channel都推出會員制,鼓勵用戶課金,以支持頻道營運。的確香港人喺歎咗咁多年免費娛樂,早就已經臭4地覺得,youtube 片咋嘛,我都拍到啦,你梗係要free畀我睇。

其實一個channel要營運,背後好比經營一間小型電視台,唔係淨係養幕前,幕後一樣大把人要養,要打敗傳統電視圈文化,就要百花齊放。

我作為一個做廣告嘅人,你哋知唔知sell一個channel幫客賣廣告要經過幾多重審批,就算你個客係黃,都唔代表佢啲客係黃,佢老闆都要過,搵到你有發過聲都可以bye bye

尋日見到小薯茄出會員制,好多人話唔值,你又知唔知小薯茄推過幾多job?我自己都幫客問過,我個客係藍,佢哋會即刻reject ,呢份氣魄又有幾多個做得到?當人人都撐本土文化個陣,你唔支持都算,係咪需要踩多腳呢?

希望大家自己衡量撐定唔撐,課定唔課。
收錢係應該
但係平台最好係其他
例:patreon
應該啦
自由市場

下下拎本土出黎要人支持都幾肉酸

你要推收費 自己都要做市場分析

諗下計增加觀眾loyalty 心甘情願課金
我覺得會員制係應該,但係小薯茄年齡層比較細既人都佔得多,佢地個會員制要起碼$100果級先有會員限定片。講真有幾多小朋友每個月會有$100閒錢
說話唔係咁講
小薯茄年齡層係我地眼中細既人都佔得多
但其實已經係比較廣
至少叫廿幾三十都可能會睇下
真係年齡層細既人 分分鐘好多細路問屋企拎錢課黎睇打機
90後打online game買點咪又係偷偷地儲零用買
老老實實 而家娛樂咁豐富
Netflix一百蚊有找 一個月任睇
如果個個youtube Channel都收100蚊個月
鍾意睇幾個channel既咪要幾百蚊個月
唔係個個都有咁既能力俾得起
我已經比緊youtube premium月費
我唔會再比囉,要收費咪睇其他
課金打機同課黎睇片唔同
打機課金係你會得到D野
課黎睇片真係純粹係支持
講真一個youtube channel做到既娛樂真係好有限
一日一條片 真係可能開黎有D聲 未必真係睇
唔係話youtube channel唔值100蚊個月
係好多人都純粹係支持個角度課金 唔係真係買佢既娛樂
我擔心既係會唔會好快變左蘋果日報咁
D人開頭課金係支持香港僅存既良心報紙
慢慢就覺得晒錢
小薯茄遲早都要行呢步啦
成條TEAM咁多人 唔收錢淨係靠YOUTUBE同廣告收入乞米都似
真係鍾意睇嘅咪支持下
我join咗蘋果日報一年最近都cut咗
真係好少睇,又貴,成50蚊一個月
會課比呀冰
果陣個個都一身熱血
50蚊個月 飲少杯咖啡都有啦
但慢慢你會發覺 50蚊其實可以有更好既選擇
尤其你join左一年之後睇返 俾左600蚊但幾乎冇開過黎睇
你就會覺得唔抵 然後就毅然取消訂閱

我唔係話蘋果唔值得支持 亦唔會話channel收100蚊唔抵
但人既本性就係咁
又搬左大公司 下場會唔會同小辣一樣
值唔值睇個channel架啫
本身質素高儲落多fans咪可以收會員
唔通阿豬阿狗開會員都課金咩
我用買點做例子意思係指細路啲錢點黎

依家細路同以前唔同
佢地有啲追星心態
課金係駁被注意到
真心覺得清講既野好有 point
娛樂消費 消係咩邊位都係差唔多「哂錢」
無話點洗係抵啲

唯一唔同意係其實打機課金絕對都唔係得到啲咩...
中學會買點打機 online game
好多道具可以交易 甚至換返港紙
變相你真係「擁有」左果樣野
而家D垃圾手機驚就梗係唔會
可能我老 唔係好明
但Youtube唔係要信用卡俾錢架咩
想課咪課黎支持下同睇d額外既野,唔想課咪繼續CLS睇本身既片,完全唔明有咩好嘈
清 依家都無 game 係要買點打機
你估仲係十幾年前MMORPG打寶賣錢個年代咩
想搵隻好 game 玩下都無添啦
啲人課金抽野一萬幾千幾咁閒
幾舊水睇一年蘋果都牙痛...
我真係理解唔到
Y 同 Z 世代真係比數碼速食文化影響得太厲害
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞