覺唔覺得d填詞人好勁?

28 回覆
14 Like 1 Dislike
人哋寫嘅又啱音又有連貫性
自己寫嘅又唔啱音,又上句接唔到下句
改歌詞仲勁
仲以為係咩史詩音樂氣勢磅礡
屌你禁入去Low到仆街 唔係引經據典就叫好架 歷史拎黎娛樂既話我睇尋秦記唔好
佢哋勁就梗
但你填詞連音都唔啱,會唔會廢咗啲呢?
你問歷史系大學生咪知囉
要推廣知識,不如唱元素表
首歌係惡俗低級就係惡俗低級 唔會因為你講多兩句就變學術推廣level
我好撚憎canton pop都唔覺得呢首有咩比林夕方文山填既歌優勝
呢啲歌真係唔係盲反而反
大陸呢啲中國古風既歌我聽到真係會即刻轉台

歌之所以鍾意聽係因為有共鳴。愛情歌悲情歌差唔多人人都有試過,所以咪成為主流囉。

大陸嗰啲古風歌就係得個型字,啲歌詞內容好似睇文言文咁,成首歌聽完都唔知佢想表達啲乜。

所以我依家聽到情歌K歌會覺得煩但係唔會反感,但係要我聽古風歌就咪玩啦
識東皇太一有幾撚威呀
又係中二病毒撚岩岩讀完兩本歷史書以為自己受歷史長河感召

本地indie band呀, 講莊子呀, 好過你首堆砌出黎既王者榮耀多多聲,
建議返巴打見識廣d再上網串人
https://youtu.be/ySfgDauR23k
愛若難以放進手裡
何不將這雙手放進心裡

一直覺得呢句歌詞好勁,到底點諗出嚟
你不如提下赤燭d game 例如返校 提下逆統戰 提下paradox d game 提下閃靈點唱中國人暴行
netflix大把去中國化既台灣作品

係都要揀首整容雞同蛇精男滿坑滿谷嘅垃圾歌
當你選擇左由中國果班網美蛇精去講歷史既時候
台灣同香港本地讀歷史果班已經指住你黎笑先
唔好講咩推廣歷史 你無資格
真,原本啲詞入曬腦,勁難改
你地覆緊邊個
我一早完全封鎖咗佢
聽歌就聽歌啦,又拉到去學歷史學知識,夾硬俾個優點首歌做咩啫?

人哋AOE出色唔通因為佢可以學歷史??唔係
人哋當係附帶優點嚟嘅咋。
閃靈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞