由零開始 一年內考唔考到CFA Level 1

104 回覆
15 Like 16 Dislike
講少少背景
我大學major數學
呢世人完全冇讀過任何business科
除咗中三嗰陣讀過ECA

因為初步計劃緊移民加拿大
諗緊可以考啲咩國際認可嘅資格旁身
(雖然好大可能去到都係做收銀

想知我呢個case成功率有幾高?
同埋Level 1過到去夠唔夠做?
啲考試題目係咪年年差唔多?

如果唔可行就要諗定plan B了
CFA 唔會幫到你揾工,慳返兩萬蚊做其它野
有撚用咩
攞住個cfa就算喺香港都冇咩工請你啦
去到加拿大更加都唔會有related嘅工請你
仲要得level 1
慳返啖氣,去學擔泥鋪磚好過啦
考到
但考嚟無用

不過樓豬讀數就真係考嚟都冇用
唔通數學狗 唔係最top嗰堆真係注定失業!!!
啊!!!!!!!!!!
搞清楚. 係入左行先讀cfa, 唔好以為讀cfa可以入行.
CFA 無用 晒氣
移民英語系國家既話 學好英文做水電工花王環保執垃圾洗碗
考CFA學上面位巴打話齋真係無乜用
做開邊行? LV1&2 都唔難 有數底可以一年內考LV1 2
不過周街係CFA考黎無用係真的
CFA 1 唔難考,but 對未入行既人士黎講真係無用。

利申:本人為CFA
得個 lv 1 冇用。
你搵左工先啦 需要先去考 曬時間
定係趁早改行做IT狗?
我個bachelor係半maths半stat
識少少少少少少data analysis嘅code

唉 讀埋啲辣殺degree 頭頭都唔到岸
CFA 唔會幫你搵到工
要考就考lv2/3啦
Lv 1冇用
就算而家喺香港都搵唔到工
19fg 搵咗成年幾工都冇offer
返緊contract clerk
樓主有興趣做咩?
傻啦 嗰度啲乞衣口語英文能力5**
唔好太有信心收銀一定請
上得連登問你都預左答案係D咩

我同你背景有D似
係最初搵工既過程CFA最多幫你由50分變51分
如果你係睇即時效果想考完就有康莊大道既我會建議你唔好考
廢事你會有落差

但成世人流流長呢D cert唔知幾時會幫到你一把
以前我做analyst,後尾轉左去做IT/fintech野
CFA呢個朵係滲D滲D咁幫到你
其實冇
自問無論學歷興趣專長
都指引唔到一條path比我發展啲咩事業
我就係一個有乜技能但餓唔死嘅人
同local比英文有咩好比啫
writing law, many locals' writting is bad
teach math??
我都知冇乜可能一步登天
但都想盡可能用最少時間增值到個CV
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞