[求互相推介]32"4K mon打PS4 Pro/PS5 (Updated)

29 回覆
2 Like 0 Dislike
個人喜好LG brand,睇中左以下4款價錢介乎3800~4800 左右, 大家覺得邊隻最好?
https://www.displayspecifications.com/en/comparison/75e118d4d8

$4000~$5000 budget
唔係打開槍game 所以唔考慮高hz個d gaming monitor
因為要用嚟睇埋4k blu ray,所以要買4k

各位有冇近排都睇緊32” 4k monitor, 大家一齊互相推介下
左邊兩隻IPS mon 但 Contrast ratio 得1000:1
右邊兩隻VA mon 但 Contrast ratio 有3000:1
4k 32" hdmi 2.1 實貴到hihi
同埋都會出27"先,32"有排等wo
玩住60hz夠啦
買4k 60hz 既話點解要hdmi 2.1 ?
Hdmi 2.1 係行120hz
yuv422咩黎? 同hz有冇關係?
如果唔諗住行4k 120 hz 淨係諗住下60hz係咪用hemi 2.0都夠? 60hz 夠唔夠睇 60FPS既片?
要2.1先行到RGB HDR
咁又好似要等埋
幾年前買 acer xb321hk
果時好似得依隻有晒32吋4k IPS
仲要台灣訂等左個幾月先到
不過應該過樓主budget
巴打點睇asus cg32uq呢隻mon?
ips真係好過va?
va好似睇片靚d
呢4隻揀有咩意見?
如果打槍game
記得買曲mon
無打問槍game
我拎黎汁相剪片,好似話ips準色d
不過其實我無特登去睇邊d好d
但又好似話va會光暗多d,個對比度高d
你落黃金行一轉望下最好
我自己就用慣ips,換依個4k mon之前係用LG ips mon
你話va光暗多d,我又唔覺ips低對比,睇戲打機畫面都靚
可以用8bit RGB
唔知ps5得唔得
你望下D黑位就知
ips黑位係灰色
要色水=ips
耍黑位=va
邊位熱到發白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞