元朗瘋狂駕駛案 女司機被捕涉4罪

293 回覆
331 Like 13 Dislike
我估手足可能孭住宵禁令偷雞出嚟買外賣驚比人報狗之後被發覺取消擔保,所以急起上嚟就走,係我拿拿臨畀錢走啦,唔使搞咁大單
男定女?
乜人性
個肥仔司機萬一有事邊個講人性?
黑警真係雙重執法標準,新巴司機就危險駕駛,呢單自己人就搵最輕既罪名
黃架喎
最輕?
女司機
到底你哋係咪睇唔到佢撞巴士反車 淨係見到車肥仔走 兩個獨立事件黎
佢比返錢人都唔制啦下話
私煙都有人要
百貨應百客
睇佢開咩價啫
沖出黎7 傷人可以判得重過危駕
危險駕駛最高3年,狂亂駕駛最高2年,好似危駕嚴重啲
屌你老母手足黎嫁,咪撚再推啦
「瘋狂駕駛」正確應為「 狂亂駕駛」, 屬<侵害人身罪條例>中嘅罪行 (而非「 道路交通條例」), 主要針對非法賽車的司機.
香港法例第212章<侵害人身罪條例> 第33條 - 各類車輛的司機因狂亂駕駛而傷人:

任何人在 控制任何種類的車輛時胡亂駕駛、 狂亂駕駛、 賽車或 作出其他故意的不當行為, 或故意疏忽, 因而造成或導致任何人身體受傷害, 即屬犯罪, 可處監禁2年.
香港法例第374章<道路交通條例> 第37條 - 危險駕駛:
任何人在 道路上危險駕駛汽車, 即屬犯罪. 一經循公訴程序定罪, 可處第4級罰款及監禁3年.
2. 狂亂駕駛與危險駕駛嘅主要分別, 在於狂亂駕駛法例條文中嘅 "故意" 兩字 - "...作出其他故意的不當行為, 或故意疏忽...". 危險駕駛嘅司機可以係因唔小心犯錯 / 疏忽而被告危險駕駛. 但狂亂駕駛嘅司機就係因某 d 專登做嘅事, 例如昨晚班友非法實車及見到 d 車重故意衝埋去而被告狂亂駕駛.
兩樣野黎,唔好睇個名就以為嚴重d
佢都手足
又有架車做武器
驚賊話會徵詢肥婆驊意見,最後隨時鳩告條亂拋垃圾,罰款1500鳩就
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞