楊潤雄: 學校內不可以講 「時代革命 」, 不過 「變革香港」又無話唔得

338 回覆
458 Like 92 Dislike
教育局局長楊潤雄今 ( 5 日) 早出席商台及港台電台節目,回應昨日向學校發出國家安全教育指引(另見報道),他強調指引是以教育為先,稱「無人會想捉晒所有人」。不過,他提到,若學生有明顯會危害國家安全的行為,學校知道而沒制止,就可能被視為沒盡法例下的責任。

國安教育指引提到,若學生在校內叫口號、拉人鏈要聯絡警方,如何判斷在校內學生叫的口號是否涉及政治宣傳,楊潤雄在回應指要了解背後理念及動機,「(主持人問:『時代革命』得唔得?)唔得。」至於民建聯上月底記者會提出的「變革香港」口號,又是否容許?楊稱,「我諗要睇成個內容、 係咩情況之下叫、背後理念、動機係咩……」

https://www.facebook.com/710476795704610/posts/3872274366191488/?d=n
騎劫咪得囉
總之佢話咩就咩啦 全部交俾潤雄局長做法官審
命革代時
「我諗要睇成個內容、 係咩情況之下叫、背後理念、動機係咩……」

OK明白
驅逐共黨 變革香港
「變革香港,驅逐共黨」
玩膠派可以全面進場
變革香港!
民建聯講時代革命可以
市民講變革香港犯國安法
任嗌唔嬲
佢個仔又要俾人貼街招
明明香港甘能巧做嘜变革
變革香港 唯一出路
共黨指共和黨
而家我地用變革香港,時代革命,佢地就碌柒啦,
早幾日見到民建個橫額都笑左
岩呀
變革香港
大大力宣傳啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞