[數撚圍爐區]想讀Grad school (43)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
Sor for 伸手先

TLDR:
Canada finical math 有冇邊間Uni or 邊個prof 會比較好?
如果Uni of BC vs McGill 會揀邊間?
多謝大家先

各位Ching 點睇加拿大 finical math?
想讀個master for immigration.
但我計過下數 taught master 唔多夠錢,所以想讀MPhili,睇過排名高同學費平得UNC and McGill。
能力方面,CV應該算唔錯,曾經申請過UST Fin Math MSc 都有offer.
個人對數學有興趣,但UG 讀Chem , PG 想轉field, 去到加拿大應該會take GRE, 呢排會睇下textbook, take open courses 補下底。
但對數學呢行唔熟,想問下大家意見
Sor typo, unc should be UBC

MPhili 我係指 research PG,Canada 好似都係叫MSc, 叫慣research PG 做Mphili

現在未入到加拿大,但我預九月夏天過後疫情可能緩和,有機會入到境,reference to 2020

我應該點都報左先,真係唔收我咪做野搏PR
Sor typo, unc should be UBC

MPhili 我係指 research PG,Canada 好似都係叫MSc, 叫慣research PG 做Mphili

現在未入到加拿大,但我預九月夏天過後疫情可能緩和,有機會入到境,reference to 2020

我應該點都報左先,真係唔收我咪做野搏PR
又好似係
巴打熟唔熟呢方面,因為小弟窮讀唔起 course work master, research PG 一來平啲,二來多啲finical support.

如果比較UBC McGill 邊間係career support 上比較好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞