屋企人剛剛過身,想問下之後都乜禁忌係唔可以做

72 回覆
7 Like 3 Dislike
全家都第一次處理白事,而且就過年所以唔知有乜禁忌,所以想問下有經歷過白事既巴絲意見

利申: 唔想有罵戰
點解唔問你屋企人?
唔可以去人哋屋企
最起碼唔可以拜年
唔可以上人屋企
上連登問華人垃圾文化
係咪唔識字?第一句就寫明全家人都第一次做白事
回應返樓主先 據我所知就呢排最好唔好去人地屋企 節哀順變btw
唔派/唔收利是
唔可以去人地屋企/人地唔可以去你屋企
唔去得人地紅事
唔好比人上黎
唔去人屋企 有D人話3年, 有D1年
第7日晚早D訓, 有聲唔好理
有D人會係門口貼野 好似係好普通既紅紙黎 老一輩一睇就知係死左人
唔食得牛
Block 左條垃圾係無錯
首先, 要用紅紙遮哂神主位, 紅色向內, 白色向外

記得門口要點蠟燭
好似唔著得紅色衫?
如果信,比錢搵法科師父問,唔好係度問
盡量唔好同人握手,人地問候你要回有心,唔好講多謝
BTW 如果你地全部後生 又唔識 就唔洗理太多
最多都係去燒紙鋪問有咩要燒
過左成件事就無野要做

不過 唔去紅事唔去人屋企 唔比人上黎 就一定要記得
你唔MIND唔代表人地唔MIND, 人地屋企人可能MIND
就算去後生仔屋企, 可能過幾年黑起上黎就屌你依樣野
拎晒佢銀行d 錢出黎
禁唔禁忌好睇你自己或者你接觸既人, 例如白事上唔上得人屋企都係睇大家介唔介意
利申從事殯儀業8年有自己公司, 有需要/問題可TG我 littlefatsheep
黎緊新年唔拜年
門口掛白布/毛巾(鄰居知有白事
去紙紥舖買紅紙遮門神地主(唔識佢地會教
唔去人屋企,唔好食牛住,直到做完白事
頭七果日睇你地會唔會拜祭,準備好佢鐘意食既野
唔好搞紅事/去飲喜酒/上人屋企

其實巴絲們都講得7788
都係嗰幾味例如唔可以上人屋企同埋如果你有親戚或者朋友結婚唔可以去;跟住第七日就早啲瞓如果廳有聲唔好出去同埋我記得唔可以有支蠟燭好似要擺足唔知幾多日
Btw 樓主保重
出殯前唔好係屋企洗頭
唔好去人屋企/人地去你屋企( 如果人地唔介意都ok 既)
唔好派利是俾人
回魂夜準備好祭品燒完香早啲訓

其實殯儀館應該會教
如果有啲唔常見嘅昆蟲飛入屋
唔好整死佢
由得佢

兩次白事
兩次都有大飛蛾飛入屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞