Google威脅退出澳洲 微軟:已準備好取代其位置

188 回覆
827 Like 8 Dislike
fuck
mail box google的確麻麻,
其實market 永遠all or nothing, 你唔霸住比個空位人上, 人地好快就同你分餅仔

user唔拒絕 再多選擇都無用
變幻原是永恆
問題係而家之所以會依賴Google就係因為所有野佢都有
你針對單一功能當然大把野取代到
但真係要令Google失去壟斷地位一定要有間野出到黎整合到大部分功能先有得鬥
Microsoft/ apple
Google drive -> OneDrive /iCloud
Gmail -> outlook / apple mail
Google -> bing
Chrome -> Edge /Safari
Google 最好轉duck duck go
沒有最仆街 只有更仆街
Edge被人屌過privacy方面好差

最好係brave, ungoogled chromium

Firefox其實都幾好,但之排表態支持big tech censorship trump同支持佢個啲人,仲話做得唔夠
brave啱新手用囉,唔怕煩建議用ungoogled chromoum,得佢冇晒google啲嘢,firefox都冇噉勁
傻啦,你估D C9呀叔識撚分用緊咩search咩,是但有條bra就打,有username password 就入ga la

D on9同事都係,明明用緊office 365,開個gmail出來話login唔到

D人成日話比人偷Account,就係因為on99咩網彈個login出來都照打
呢啲抵鳩死。
其實Firefox未死
做咩無人提
即係無問題啦。
M$
同高登當年一樣
佢自己話扔低唔要喎
咁你要學習分散帳戶保障私隱啦,google引人用最大嘅優勢就係一個account用多個服務,但同時間你就係送緊資料俾佢同助大佢
而家就係要習慣分散帳戶俾唔同公司嘅服務,避免過於單一一間公司而俾佢渣春袋,養咗隻怪獸出嚟
家陣要search engine 為search result俾錢
Google Bing 呢啲大公司可以選擇俾唔俾
DuckDuck Go 細公司俾唔俾得起都係問題

唔鍾意Google 霸權,但今次唔覺得係Google 錯
如果最後係迫到search engine filter 某啲results
根本係政府主導既網絡封鎖
俾支那+阿叉+大量左膠玩死左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞