17次終身監禁假釋出獄再犯案 賊王槍下生還者:「放佢出嚟真荒謬!」

148 回覆
33 Like 2 Dislike
尖沙咀海港城一間珠寶店上月底發生行劫案,兩名蒙面賊搶去總值逾五百萬元鑽飾,警方事後根據「天眼」片段鎖定匪徒身份,閃電破案拉人及起回所有贓物。案件最令人驚訝的是,落網的六十歲疑犯,原來是在八、九十年代惡貫滿盈、綽號「賊大亨」及「賊王」的何東成。

賊王早年先後十九次持械行劫多間珠寶金行,掠去總值逾一億二千萬元鑽飾及名表,期間多次向追兵開槍,並射殺一人及導致一人變癱,因而被喻為香港開埠以來「最危險械劫集團首腦」。他在九一年落網後,因多項控罪成立被判十七次終身監禁,卻在一四年獲准假釋出獄。

本刊獨家專訪在賊王槍下的生還者楊海強,親述二十九年前因見義勇為追賊,卻被何東成捉着直斥「多X事」,然後冷血地向他開了一槍,自此命運改寫,原本是跆拳道高手的他不但變成半身不遂,大好家庭也弄至妻離子散。

「咁都可以放佢出嚟,真係好荒謬!這個世界究竟有沒有天理?」楊海強坦言,從沒想過因為殺人械劫而終身囚禁的何東成,竟然可以重獲自由;反而因為幫人而終身殘廢的自己,卻要繼續過着含怨含淚的悲慘日子。
17次終身都放出黎
出冊之後又衰老rob
好心困佢一世啦
其實個假釋委員會做乜鳩
唔係重犯有少少risk都唔會放架咩
法律就係咁on9
屌,好心再老終啦
第時又出黎armed rob
又有人因為佢傷亡都唔好啦
鄧見義勇為個哥哥慘
重有個人比佢殺死
搞到我出街都驚
啱啱出面又有po放強姦犯 係咪想成個香港都係重犯冇差佬唔得?
香港懲教:

17次終身監禁=可以假釋
和理非集會=重度設防

講個笑話:香港有法治
殺過人
令人坐輪椅
n單armed rob
見心理醫生扮好人就由老終變廿年
佢地同黑警friend 嚟㗎 出嚟代黑警做唔見光嘅事 和721白衣人一樣
全中
香港地殺人放火既無事
示威既就有排受
欺善怕惡
香港d法律仲衰過大陸,係上面一早打左靶
標準從來都唔係咁,你邊度睇返嚟
劇本:
港共同所有重級犯講:而家同你哋玩遊戲,我會幫你哋重獲自由,出到去同我打家劫舍,鍾意嘅就犯下強姦,捉唔到你就係你哋自由,唔做犯法嘢嘅,我就拉返你嚟坐
被判生,假設之後再犯案唔係應該繼續坐終生?
有錢俾咪唔駛死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞