[開箱片] 窒化鐵pan開箱。。。

316 回覆
18 Like 20 Dislike
鐵鑊真係好用宜排我都開始轉用鐵鑊,以前用易護鑊, 好易花,後來轉用特福個隻, 幾好用又唔易花, 但係溫度唔夠高, 宜排買左隻鐵鑊用, 好鬼正, 唯一缺點要用好多油
置頂請教各位,點做好?
清,百潔布刷得甩,不過我想知道係唔係咁,定係我唔識用
開左鑊未? 睇落熟鐵鑊。
買左邊隻? 用過返唔到轉頭,但不銹鋼都係我啲最愛
有靚pan要煮多d啦
新片頭唔錯,好刀功
我買熟鐵鑊,唔知用唔用,返工用鐵鑊多,屋企未用過。 所以無買日本鑊, 但之後應該會換隻日本鐵鑊

不銹鋼都好好用,但每次要開鑊先煮,洗完又要開過,。唔似鐵鑊開完就有層野
開咗啦,用咗10幾次,次次用完都係咁,所以想問吓係唔係咁
瘋狂鋼絲刷冇問題
仲有塊黑色好似有砂面嘅洗鑊嘢,都超好用,任何家品店都有,省完新一樣
隻爐乜黎
Turk
整緊條象拔蚌
唔該晒你
不鏽鋼最簡單易用,邊使次次要開鑊
點樣開鑊? 我次次熱鑊落油就用
我買個隻就好彩無事

都跟佢寫咁燒熱獲,落油潤佢,倒走啲油再落煮要用嘅油
好多時都係煮緊痴左啲係底,繼續煮就都未煮完,痴住個啲就開始燶
唔係好似鐵鑊個種開鑊, 係要落多d油, 等佢吸d油 燒熱佢先做到唔痴 . 但鐵鑊係一開始煩d
你要買厚底例如5層鑊果d就完全唔痴,好好用
熟鐵要燒到佢變色, 銀>藍>黑, 燒到黑晒就洗,洗完再燒,出晒煙搽油, 之後吸得咁上下再搽,慢慢做一層叫做patina既野出黎,宜層野就算係coating, 之後炒飯煎蛋都唔痴

Cast iron開鑊就洗乾淨,搽油放焗爐焗一個鐘,開到最大

或者用火去炒肥豬肉去開都得
Kovea Cube ,但係我單手開唔到爐
唔買埋兩邊木片?
長開打邊邊得唔得
窒化?個煲成日窒頭窒勢咩?
我有隻都好厚,但用黎煎pancake時,我做法係多油, 熱到出熱, 倒晒d油,再將油搽走晒。 咁樣可以做到無油又完全唔痴。 我開鑊既意思係咁。 如果煎野炒下野當然唔洗用宜種方法去開隻鑊都得,
都有諗過買,但冇位掛好好用 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞