林鄭:看不到有BNO移民潮 英國疫情嚴重及須購醫保 留港享高質醫療較佳

89 回覆
9 Like 114 Dislike
香港公營醫療只係喺你有大鑊嘢,又冇買保險時最有價值。平時冇事冇干啲所謂專科服務,算鳩數把啦!幾個醫生一日 handle 幾百個病人,一年覆診眼科一次都係見醫生見得幾分!
https://www.mpfinance.com/fin/instantf2.php?node=1611839763041&issue=20210128

匯控行政總裁被英國會傳召後 林鄭:與匯豐同發展大灣區

死亡之吻
佢會睇倒d咩丫 ? 遲d大陸醫生黎要比紅包呀
佢次都話睇唔架啦

隻眼生係頭頂
排公立幾年做個手術
非重症睇急症坐幾個鐘
高汁醫療
高質醫療

排專科要等一年以上
唔驚但日日提
個仔又要留大灣區
見唔到就得啦
農歷新年後啦
呢個新年會係好多香港人係
自己家鄉過既最後一個新年
香港醫保貴過NHS年費,而且香港好多係好多嘢唔包,NHS連女人生BB都包。
私人個啲可能係嘅 不過逐樣計錢
至於政府嘅 你等到就等
走得都中產,你估係你條窮撚咩,排公立…
去英國唔洗幾多錢,BNO Visa 最貴 IHS 比 15000 蚊,BNO 申請 2500 蚊,加埋 1 個人 17500 就得。

識 LOTR 手足兩個人帶 30000 HKD,買機票 + 住1個月既錢 total 洗 20000 HKD 立刻 join Deliveroo,兩個人加埋一個月稅後收入 30000 幾 HKD,每個月洗費 10000 多少少

根本加埋 30000 - 50000 蚊已經夠起行 而好多人比份 MPF 已經夠 cover 去英國個 initial cost,呢個咪柒婆唔比拎 MPF 既主因

另外你借稅貸可以借月薪 10 倍 點會無錢啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞