DDoS原理及商業上預防方法 (舊Post重貼)

452 回覆
146 Like 1 Dislike

第一次用網頁版, 唔知出唔出到圖
d圖好得意
一DD正確。之前係hkg睇到呢個post,一笑致之。真係唔想教班垃圾。

其實firewall唔係咁用來block 曬D traffic。

一個好的firewall,係可以頂到多少DDoS。例如限制每個 ip 個 request hit。舉個例子,同一個 ip 每秒只可以有 200 個 request,超過 200 個就 drop。咁樣已經可以隔左大半。

有興趣我再講多D 攻防策略同實施方法。
皮已正

照我理解
akamai 強項係 DNS level 擋
cloudflare 強在嚮 HTTP level 做 caching
不過其實兩間公司都可以擋到 DNS / HTTP ddos
是咪咁

利申無實戰經驗
一個好的firewall,係可以頂到多少DDoS。例如限制每個 ip 個 request hit。舉個例子,同一個 ip 每秒只可以有 200 個 request,超過 200 個就 drop。咁樣已經可以隔左大半。

原理係咪好似 fail2ban 咁
不過嚮 filter regex 改到連 success 都 ban 埋

我知用 fail2ban 黎擋 ddos 實死得
不過原理係咪類似?

不過嚮 filter regex 改到連 success 都 ban 埋

不過原理係咪類似?

類似,不過 fail2ban 係真係 ban 鬼左佢,唔識自己放返,要人手放。而firewall佢真係同你count住呢粒ip每秒有幾多個request。

而fail2ban點解會死,係因為我上面咁講,佢真係會ban左,而且新世代DDoS係會轉IP,唔會用死一個ip。所以你用fail2ban的話,佢個ban list就會好長。當個database大到連部機負荷唔到的話,唔死就出奇啦。
其實我想講既重點, 唔係講Firewall, 係講要防DDoS, 係要由一條大水喉開始, 無呢條大水喉, 你咩Firewall都無用.

記住, DDoS既目標, 唔係你部Server, 係你對上個DataCenter既Network, 如果個DataCenter係無防DDoS既架構, 一炸就可以炸死成個DataCenter.

不過原理係咪類似?

類似,不過 fail2ban 係真係 ban 鬼左佢,唔識自己放返,要人手放。而firewall佢真係同你count住呢粒ip每秒有幾多個request。

而fail2ban點解會死,係因為我上面咁講,佢真係會ban左,而且新世代DDoS係會轉IP,唔會用死一個ip。所以你用fail2ban的話,佢個ban list就會好長。當個database大到連部機負荷唔到的話,唔死就出奇啦。

DDoS第一個D, 已經係講緊由全球多個地方唔同既IP黎炸囉....
其實我想講既重點, 唔係講Firewall, 係講要防DDoS, 係要由一條大水喉開始, 無呢條大水喉, 你咩Firewall都無用.

記住, DDoS既目標, 唔係你部Server, 係你對上個DataCenter既Network, 如果個DataCenter係無防DDoS既架構, 一炸就可以炸死成個DataCenter.

你有水喉,洩漏左你粒真 ip,咪一樣死~

鬼唔知 akamai 好咩,睇下咩價錢先得架~
其實有邊個真係明咩係DDoS......
留名

洩漏左你粒真 ip有咩問題???
全世界都係Public IP, 係Internet上都可以見到好多Public IP,
好多DataCenter都會用Public IP黎見人, 咁有咩風險?
(我唔慣叫真IP,因為IP無分真假,只有Public同Private)

究竟有無人睇得明我講緊既野.....

其實有邊個真係deal過DDoS?有幾多人比人真炸過?你真係當你個server係咩大站?
讓我再簡單D黎個總結:

你有個website, 你前面用隻50萬既Juniper SRX3600 firewall都好,
係on9的, 真正既DDoS, Firewall係保護唔到你的.

希望有真係識Network既人明白我

洩漏左你粒真 ip有咩問題???
全世界都係Public IP, 係Internet上都可以見到好多Public IP,
好多DataCenter都會用Public IP黎見人, 咁有咩風險?
(我唔慣叫真IP,因為IP無分真假,只有Public同Private)

究竟有無人睇得明我講緊既野.....

咁你唔係真係識。你知唔知cloudflare/akamai點運作?

其實有邊個真係deal過DDoS?有幾多人比人真炸過?你真係當你個server係咩大站?

你唔係做呢D大野, 唔代表其他人唔係......
一DD正確。之前係hkg睇到呢個post,一笑致之。真係唔想教班垃圾。

其實firewall唔係咁用來block 曬D traffic。

你唔係做呢D大野, 唔代表其他人唔係......

知你做到好大啦,得未?
讓我再簡單D黎個總結:

你有個website, 你前面用隻50萬既Juniper SRX3600 firewall都好,
係on9的, 真正既DDoS, Firewall係保護唔到你的.

希望有真係識Network既人明白我

ddos 好似可以整到個firewall都收皮

利申:電腦網路完全比番阿蛇
算吧.......我唔識DDoS, 我潛水!

唔想同行外人爭論.

呢度有個人好熟防DDoS, 一定係玩開Network既勁人,
平時係提供Solution比DataCenter去點樣保護成個DataCenter個Network,
都係比返高人答, 我都係收皮把啦.......
算吧.......我唔識DDoS, 我潛水!

唔想同行外人爭論.

你要明白,電腦世界係全球人黎講只得上唔上到網,。
讀電腦既人先知你講咩,讀完書咁耐都仲未看破紅塵咩巴打?
留名
pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞