公院照胃鏡真係辛苦到想死

282 回覆
476 Like 16 Dislike
胃鏡由後庭入? 未聽過呢
我都希望係咁
依家香港有係膠囊腸鏡
如果遲d有膠囊胃鏡就好
支鏡要幾長先去到個胃
但以前做公院果陣,都見到d patient係有sedate做OGD...?
冇可能啦。
你支鏡唔會入到small bowel
btw.....
可能我唔識睇.....
但我照左七八年X-ray,冇一次照魚骨係睇到有野....
文獻上根本唔同魚骨個radio-opacity係唔同,有d係照來都無謂
我估支鏡落唔到....
我舊時做X-ray果陣,我最多都係見佢地落到十二指腸做膽管鏡。
你照小腸果d可能要CT/small bowel enema
我諗你麻好多次先會...
早排睇新聞話有個女仔,瘋狂整容,係咁做手術,的確有呢個後遺症
你果d應該係barium來,白色嘛?
要照X光,重要企起身應該唔係真係鏡來
其實依家科技先進....胃唔我唔sure。
腸就一向可以照CTC (CT colonoscopy)。原理都係谷脹條腸咁去照。你用埋電腦,可以玩埋fly through,成個畫面好似做緊腸鏡咁 (咁當然係假野,電腦砌出來)。
咁我估腸可以,胃都冇話唔得。CT都可以照胃。但係呢d technique, sensitivity有限。即係容易睇漏野.....同埋你見到有野,你最後都係要做鏡先做到intervention或抽組織。
你如果一開始做鏡就一次過搞埋。
佢唔係睇胃用 主要係睇小腸用
佢會只係經過胃 但個胃好大 粒膠囊好細 唔會好似胃鏡咁睇到咁清楚仔細,可能會miss左某啲位

同埋膠囊唔會夾到任何野出黎化驗
到最後睇到有瘜肉/組織要化驗 都係做返胃鏡

到最後要屙返粒膠囊出嚟
其實我成日諗,要幾時先可以進化到一種科技。
可以整超微型機械人飛入身體
我見佢website寫膠囊胃鏡係for screening purpose.
即係好似body check咁冇事都可以做,同埋佢粒capsule係可以用磁力控制,影曬成個胃都得

不過巴打你啱最後有瘜肉or組織要化驗都要做返傳統胃鏡⋯⋯

如果之後普及呢類技術我覺得都幾好,可以定期check下mon住個胃,起碼唔洗咁痛苦先,一有咩問題我都可以即時治療,費事有問題先做就太遲
好玩....?癲
做過尿喉
做過胃喉
但未做過胃鏡

唔知邊樣辛苦啲呢

其實胃鏡好似有全身麻醉?
好玩
做過 唔算好辛苦

係鼻入既胃喉仲辛苦
你要條女幫你深喉果陣又唔諗下條女都係咁辛苦
私家嗰d打完麻醉醒左就搞掂
除咗少少喉嚨痛之外咩事都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞