大肚婆被捕|「撐警家庭」親嚐「警暴」滋味 轉軚鬧爆「差人連狗都不如」

354 回覆
1904 Like 16 Dislike
土瓜灣一名懷有8個月身孕的孕婦日前被警方粗暴對待,又被手銬「侍候」。「今次咁樣做嘢法,(警察)同暴徒冇乜分別囉,睇得太多電視喇,(警暴)家陣唔到我唔相信囉!」孕婦家人向《蘋果》直斥警方向一個手無寸鐵的孕婦上手銬,粗聲粗氣,行為猶如黑社會一樣,坦言:「啲差人而家越做越衰,簡直唔係人。」

https://hk.appledaily.com/breaking/20210123/AQSQCZR2FFEQ5CS4YUL2HIAXTY/

針唔拮到肉都唔仲痛
社會主義鐵拳
個男人都有左?
震撼教育
國安法啦,告埋個B,一出世就要入監倉
工聯會隻臭雞都會話你係犯婦人咋
已報國安+辱警
話明撐警家庭
罵警察?一定係黃屍死曱甴
佢維持治安係應該,但係一個手無寸鐵,又唔去偷又唔去搶,佢都可以咁樣對待,我真係唔知點樣再去相信呢個政府

一尻打落去
本身冇為意
一睇笑出嚟
唔打到小產已經係輕左手
班藍絲有份支持香港警魔強姦示威者

最好打到止唔到血一屍兩命
我睇錯左 xx親嚐大肚婆
拉你緊係要上手扣㗎啦
無打到你仔都無埋當贏啦
再嘈國安法拉鳩你
大肚就可以犯法?唔啱就要拉

藍絲回力鏢
前傳:

懷孕近8個月的孕婦周三(20日)下午離開土瓜灣寓所散步,遇上警員截查身份證,由於疫情關係加上她懷有身孕,欲保持社交距離,不欲站到另一名被截查人士的身邊,聲稱被警員指控阻差辦公,並遭辱罵「死肥婆」。女事主不甘受辱反駁「使唔使咁惡」,即被警員雙手反鎖擬「夾上」警車,她情緒激動頭暈坐地等候救護車送院,經醫生檢查後恐嬰兒有早產危機,需要留醫打「安胎針」,事主哭訴「成晚冇瞓到,血糖飆升,只係查身份證啫,就話我阻差辦公,我想還我公道!」據了解,其中有份處理今次案件的警長更是早有多次「火爆」前科的警長黎錦耀(PC51195)。

https://hk.appledaily.com/breaking/20210123/F7NDQ2HZCJCOTCY4ZFNCTUJNQQ/
兩公婆一齊有身孕咁幸福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞