有班人背後,陰啲吹風,想將南亞裔鋪排成下一波疫情禍首/怨恨對象/眾矢之的/代罪羔羊

87 回覆
131 Like 11 Dislike
https://www.facebook.com/limszewah/posts/10160800185017571

作者:Simon Lim

認真講樣嘢大家參詳吓。

最近好明顯意識到,有班人喺不同渠道背後,陰啲陰啲咁吹風,想將南亞裔人士鋪排成下一波疫情嘅禍首/怨恨對象/眾矢之的/代罪羔羊。

例如呢篇咁
https://lihkg.com/thread/2375907/page/1

文稿似乎唔係轉載其他媒體,係高登原創,相都有高登水印。當然單料係堅,唔係 fake news,但講「不少市民趁記者會進行期間從後『逃出』大廈」之餘,唔知點解又會特別滲一句

「當中包括不少南亞裔人士」

但佢自己提供嘅相,明明係一個南亞裔都冇。

呢幾日已經唔係第一次留意到呢啲嘢,有時啲 fb post 明明冇提南亞裔,下面都會有人留言想將風向帶去傾南亞裔啲負面嘢,十足五毛網軍輿論導向啲操作。

大家睇完呢個 post,之後再留意吓出面啲小動靜,就知係咪我心理作用。

Cheuk SF:
點睇都似D回港易/北姑,嗰區一開始多case已經有居民講多咗呢D人出入

Steve Velvet:
同意,有人都有類似看法。香港人不要被分化

Yim Kim:
今朝我已經講過呢個問題,不過做鳩人嘅消息係最Juice,好多低智力人士最鍾意
佐敦源頭應該跳舞群組吓話?
咁多歌廳 舞廳 廟街藝人
如果突襲圍封就可能捉引大量支那黑工/黑雞,所以個仆街政府一早放定風等佢哋走咗先,得啲南亞剩返喺度被圍又可以賴落佢哋度
根本咁多年黎 普遍香港人都係唔鐘意南亞人

不嬲都笑鳩佢地有咖哩味,衛生意識低

有得揀 你搭巴士都唔會想坐係南亞人格離啦

乜鳩都五毛PR 網軍
最弊係獅鳥香港人多呢
由頭到尾支那人先係罪魁禍首
推 POST!!!

今日風向 政府封油尖旺同時分化南亞手足,等你兩班人唔會合流反抗
https://lih.kg/gAEAkS

一定要推
南亞狗低等無家教非一日之寒
佢地係社會既所作所為 大家有目共睹
怪只怪南亞幫係江派嘅打手
強如香港依附江派班老黑,而家都俾習派搞到粥水都冇得你食
連某大龍頭都要求人哋俾佢去移民入嚟
更何況區區南亞幫
即刻轉移架步去第到繼續播毒
蝗加蝻
支那人先係唯一敵人
源頭喺邊呀?個病叫做武漢肺炎,所以,源自邊度呀?個陣仲話冇事添,昆晒全世界,仲搞到度度都係

我無論要因為疫情去憎邊個都好,一定有個群體高於一切,佢地道歉之前我都只會blame佢地,唔好講同佢地仲有幾筆未計其他嘅我頂多笑9佢
對準政權呀唔該
一貫分而治之嘅把戲
煽動香港人自己鬼打鬼
中共玩咗好撚多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞