Sony PlayStation VR值唔值得買?

84 回覆
4 Like 36 Dislike
唔知quest 3 spec會點呢
岩岩爬左文原來vd係software黎
以為係買舊野插usb去接收
所以佢無線連pc即係
vr -> ac router -> pc?
唔怪之會跌畫質
但而加好想買黎睇戲睇nba
係 quest 2唔洗 感應器 接收器
就咁一部機就得
咁如果係房玩wifi 收得差咪賴野
你知5g wifi 穿牆幾弱
wifi mesh
Dmm
如果你用pro。值。買第二代可以。千零蚊。食餐飯冇左。。
quest1同2都係隔左1年多幾個月....我就係係2出前半年左右買左quest1,少少後悔。不過3應該未有咁快
一樣都係唔值...
lm
美森 quest 2
都係兩千幾
食兩餐飯冇左
使用嘅覆蓋範圍已經勁過psvr n倍
可以播nas片已經完美打爆你psvr
都未講畫面/配件/software都唔同級數
咁你都係買返mon啦
你唔會夾住自己個頭兩個鐘睇戲
唔值 除非想過下癮
佢畫質真係好難頂 模模糊糊咁 玩槍game好易暈 我bio7頂盡玩個半鐘就要休息
同埋好多game都係玩一陣就想停 唔係話隻隻都唔好玩
好似個兩隻vr gun既game都唔錯 但都係玩幾次就會厭倦 唔可以好似一般ps4 game咁想keep住玩
依家成套vr連槍已經比我入盒放返去display架成年幾無用過 寧願玩返D rpg好過
Quest2 啦
睇咸片都抵返晒
所以駁駁下火reload/switch係要練習架
練換彈快又準
要畫面keep住清
隻眼要對得好準個sweet spot
其實你用眼尾睇野已經有少少矇
所以要習慣擰個頭去睇野

要keep住sweet spot對位
最好嘅方法就係夾實你個頭
如果唔係一走位就會矇
所以你橫又好掂又好訓喺度都好,都係要夾住你個頭
無論elite strap定係跟機個都好
都係夾住你塊面

我都頂唔順淘左個halo strap返黎睇下點
追完你quest post搞到而加好想落單
係咪買美森 299 64 gb果隻就岩?
雖然而加得廢電腦
但暫時玩quest store本身既game同睇戲都值得入手?

我最初玩Q1都係玩住QUEST STORE先 再買電腦
quest store game畫質同pc係咪始終都差好遠?
或者同psvr比差幾多
因為我淨係試過psvr
理解清楚resolution同texture quality既分別

畫面靚係包含兩樣嘢 好容易令人誤會

Q2清過PSVR好多 唔起格 原生quest store game無壓縮 resolution好好

但係佢texture quality好差 佢粒GPU 只係1060顯示卡既6分之一
想像下 用3k電腦mon 玩PS2左右最低啲既畫面...

咁講你應該會明
單講 texture quality
同PC比係差天共地 你google下 顯示卡天梯

1060既6分之一 同而家主流嘅顯示卡 係差幾遠
https://youtu.be/y_aLtsaiQGM

呢隻game真係好頂癮 可以玩冷兵器斬屍
最爽係真人出拳 每一拳都好有手感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞