好迷惘,應該砌機定買imac剪片

38 回覆
0 Like 9 Dislike
用davinci resolve
我覺得davinci除咗tune色之外都麻麻
去到中段會lag到仆街
不過免費嚟講好好
一張3080成部macbook air咁貴
唔使諗呀始終唔係親生仔
久唔久送條蟲俾你ran大片嘅時候就幢你一野你就真係喊都嚟唔切
食RAM怪獸你冇128G你唔好用添
剪片一定係新mac mini

16gb都屌打windows 32gb

前提係你要買埋final cut pro
同價位你買windows我包你後悔
咁暫定應該都係mac mini
唔該晒咁多位
https://www.youtube.com/watch?v=_egE0aDHhdU

呢條片解答到你

我都對mac mini m1好心動
樓主主要剪乜嘢?而家剪片除非你剪8K,6K,剪電影大製作,如果唔係其實買部iPad Pro又快又方便
做教畜片動畫
Mini m1 夠做,你又唔係出4K
極客灣有條片講呢個話題,可以睇下先決定
Fcp勁係勁,但缺點都好致命,慢慢考慮清楚先
係我角度買windows就冇死,難保以後唔會做剪片以外嘅野,但買新mac就基本上剩係可以用fcp剪片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞