【ViuTV】香港首部BL劇《大叔的愛》劇前討論區 (1) VIUTV我真係好想要幕後花絮

1001 回覆
84 Like 11 Dislike
大家記住去啱po吹水 始終都有人淨係想睇鏡仔嘅 或者大叔嘅野
仲以為係劉丹做

狠狠吻下去
唔知聽日有咩純愛福利呢
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/584894/

ViuTV亦安排全劇演員於周一(8/2)下午會見傳媒,並在facebook專頁首度公開角色造型照。

近日憑單飛歌曲《E先生連環不幸事件》而成為YouTube點播冠軍的人氣男團MIRROR成員呂爵安(Edan),將會飾演「春田田」(即田中圭飾的春田創一),而擁有「巨根」的牧凌太(林遣都飾),將由Edan的隊友盧瀚霆(Anson Lo)飾演,至於黃德斌將會化身黑澤部長(吉田鋼太郎飾),在辦公室開展同性三角關係,惟暫時未知三位的角色名字叫甚麼,相信將會記者會上公布。

原裝版「天空不動產」東京第二營業部主任武川政宗(真島秀和飾),亦即「小牧」的前度男友,會由陳子豐飾演。而長期處於情緒高漲狀態,而且相當八卦的「舞舞」瀨川舞香(伊藤修子飾),港版將由「娟姐」練美娟扮演。於原版劇中,後來愛上黑澤部長前妻黑澤蝶子的栗林歌麻呂(金子大地飾),會由MIRROR另一位成員、人稱「大表哥」的邱士縉飾演。

跟「春田田」青梅竹馬的荒井千鶴(內田理央飾),由土生土長英菲混血兒Asha Cuthbert飾演,而她經營居酒屋的哥哥荒井鐵平(兒嶋一哉飾),則會由朱凌凌成員「阿卵」楊偉倫扮演。由於Asha百分百沒有華人血統,但又識講流利廣東話,所以她加入劇組,絕對是一大驚喜,但更令人喜出望外的,是ViuTV邀請到已有一段長時間沒拍港劇的簡慕華,扮演黑澤蝶子(原版由大塚寧寧飾演)
點開得切
viu幾時請連仔幫我解開po上限垃圾viutv淨係識monpo人工一蚊都唔俾我

知哂啲角色之後更加期待
原來大表哥做個𡃁仔自戀個vibe都好match
啲選角好似都幾適合
要溝簡慕華
我都覺好期待下晝記者會
有佢一定睇
唔知會唔會 show 肌
Day (20) 今日係大叔的愛記者會

一陣2點鐘請到大叔po進行實時吹奏同發癲
牧牧903訪問中
倒數半個鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞