[PolyU] 紅磚大學討論區(41)- sem 2到了,同學應當悔改

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Reg 科常問答

1. 咩係CAR?CRCW, CSR, EREW又係咩嚟?
除咗你major嘅course之外,你喺grad之前需要清曬30 credit 嘅GUR

GUR入面嘅Freshmen seminar, 中英文course同埋Tomorrow’s leaders 會由你department代你reg,而CAR 同SL就需要你自己reg

CAR類似其他U嘅通識課程,有分A B C D四個範疇,你需要喺四個範疇各讀1科,4科入面又同時要fulfill CRCW, CSR, EREW三個要求

有CRCW同EREW嘅subject都分別要求你寫大約3000字嘅長essay作為writing component,份essay除咗subject teacher之外都會交去CLC/ELC俾分;reading component就會要求你讀指定嘅material,通常有quiz考返份嘢嘅內容

一般做法會係其中一科EREW,一科就CRCW+CSR ,其餘兩科就揀冇CRCW, CSR, EREW

2. 我下個sem準備讀ELC LCR elective,嗰4科到底點揀好?
可以參考以下嘅評價,不過最後都係按返自己能力興趣決定啦,始終人哋讀完攞到好grade,唔等於自己一樣得
ELC2011

ELC2012
未有人講
ELC2013

ELC2014

3. Pre-reg左普通話CLC點轉廣東話
如果係CLC1104P/CLC1105P可以係adjustment period / add drop 轉
先到先得售完即止

4. 新學生reg咩科好
参考自己科既program docs, 一係自己couse intranet,一係library "PolyU Course Programmes Database"

5. CAR reg咩科好
自己睇 registration date 邊科d位去得最快 / 問下睇有冇人讀過

6. Free elective 點fufill
讀乜都得, 通常3個玩法
1. 用黎讀minor (year 2 10月申請)
2. 讀多d CAR
3. 讀多d 自己dept 既elective

7. CAR肥左點算
冇得retake, 請reg返同一個area 既CAR

8. SL跨sem 點計study load
每個sem 1.5cred

9. FYP 跨sem 點計study load
每個sem 3cred

10. Minor apply完點排時間表
所有野自己安排自己reg, 唔會有人幫你
讀唔掂可以drop

11. Reg科第一日confirm 左但發現有錯點算
等第2日re-opening , 到時想confirm幾多次都得

12. 如果fail左pre requisite點算
1. 可以同department 講, 如果gpa好會放比你reg
2. 讀GUR / free elctive 塞飽佢

13. 全部major科嘅vacancy係0點swap tutorial
搵到人同你調再email teaching staff

14. senior entry洗唔洗讀heathy lifestyle
唔洗 淨係讀2科CAR& SL就得
2科CAR 記得fufill哂 CRCW / EREW / CSR
@傷風 中咗1001又唔開post
辛苦營養師開po
留個靚名
瞓先 聽朝又八半
寧願上八半 我而家啲堂開正12:30到3:30 唔使食飯
起唔撚到身啊
又話唔上連登
訓唔著點搞
樓豬連開6個紅磚post
Lm 就grad 好大壓力
又要返學了
你個肥閪淨係識食
BME1D01 點解冇lecturer 上堂
新生?
都係咁做嫁咋 去聯絡佢地開signal gp傾pj
日日都好眼瞓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞