BMW 316I F30 波箱係咪有事

44 回覆
1 Like 4 Dislike
寶馬廠話波箱油lifetime,但 ZF廠就100000 km service 一次
我自己420i係60000km 換左波箱油尾牙油
換一換好過擔驚受怕壞波箱,同埋轉波順啲
呢隻ZF8波箱一套service kit要換埋油底,搵專做BMW車房最好
之前波箱2波上3波好震
本來諗住大修
去土瓜灣果間J A英文開頭果間睇
話經濟d試下換油$1500先..
換完波箱真心爽 用左半年冇事
見住佢換 係原廠油
波箱油喎,果間1500?
呢間野真係bmw 專家黎,好耐以前工作上有同呢間野+bmw 維修部合作過,廠維修部都覺得呢間野唔錯,不過當年未渣bmw.
渣bmw 之後問價,貴撚到。
劏得
整起碼3-4,萬
睇返原來係1800 sorry
千八都唔貴啦,巴打幾時換的?
係貴的,
但佢整bmw真係有料
d問題一睇就知
不過佢整mini 好似幾多負皮
舊年年中
上網有人講過換完油會收皮 其實係咩原因
佢唔識換
10萬左右買2013/2014 316ia 除左波箱仲有無咩要留意?
同價位師兄們有無好提議?2大1B + 間唔中車下長老們
原廠保緊就原廠check

市區整就去土瓜環 有整開寶馬既車房
新界區就唔識

自己估估下不如俾專業既人整。
10萬其實都無咩好簡
唔知話咩儲咗太大壓力又剩,仲有換油要逐個波轉先叫換好
十年唔換油. 壞晒傷晒先去換... 虛不受補...
一換油, 全部問題現形...
啲零件已經因為啲閪油而變形
你換返正常油落去反而錯晒位
就好似某啲車係靠啲積碳頂住虛位
你清完碳反而會漏一樣
屌好撚深奧 換唔換好呀屌
ching最後你有冇換?
我都有差唔多問題 不過我個架係e39
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞