住左向南樓, 返唔到轉頭

49 回覆
40 Like 8 Dislike
淨係向北唔好住
其他ok
夏天熱撚死
要睇吓屋企係咪大單邊,啲窗是否有對流,通風好重要
早排勁凍嗰陣去睇樓 一個係向北同埋一個係西南 向北嗰間入到去陰陰涼寒寒地 轉個頭去西南嗰間暖到要除褸 嗰日咁岩係好天有太陽
個啲單棟舊樓先有裝修個陣搬咗去 夏天超涼爽
雖然冬天開窗啲風吹到we we聲 不過市區唔凍得去邊
搬返去面西樓 夏天黐曬嘢拉曬窗簾都熱到cls 依家冬天又照唔正

btw舊樓啲窗凹咗入去 有個屋簷擋住 打風落雨唔會直接吹到 同埋間隔實用四正 發覺除咗環境配套唔掂之外 其實呢啲樓幾好住
岩岩買左向南
所以每個人嘅喜好不同,我亦唔注重配套,最緊要屋內舒服😌
西斜 但係可以睇日落
麗港城/黃埔西南海望翻中環個日落好靚

平時夜訓開
依家屋企向東
訓覺一定要拉簾
如果唔係實照醒
最好東南偏南
多少少採光
千金難買向南樓
AGREE 我住左20幾年西北...
好欣賞四合院,除咗地段外,通風對流、採光都係有預算
係2020年,熱可以開冷氣,凍都可以開暖氣
但採光真係取代唔到,起碼唔係單單開著盞燈就取代到
再者,回南天,向東同向西都因為陽光猛烈,室內會無咁濕,掠衫都易乾d (雖然呢個point 可以用抽濕機取代
我實際係想講,向咩方向都有優缺點,而且好多缺點都有現代電器解決到。但景觀同地點就無得變
巴打識野
同意,要睇情況

睇過d樓係向西向北開揚靚景 某d單位向西/向北反而明廁/房多隻窗

向東向南反而望好近舊樓 同黑廁 房又少隻對樓窗

不過你叫佢地換部勁冷氣佢地又會笑鳩你
咪又無上晝幾個鐘,邊夠西面啲太陽毒
前幾年係上海買樓,有個單位地段景觀都唔錯,但冇露台,售樓處聽到好多上海大媽屌曬嘴,話咁樣點晾衫

後來我買左,再買個乾衣機比個租客,個租客不知住得幾開心,仲話有乾衣機真係天大幫助

上海夏天潮濕同香港差不多
平心而論
以前住得向南有窗
而家住東, 西, 北都有窗, 得向南冇窗
兩個都係開揚環境

事實向南夏天係冇咁熱
但一樣要開冷氣, 只係開既時期唔使咁長, 就算開完關左都冇咁快會熱返

而家東,西,北大包圍, 係冇向南, 夏天基本由朝曬到晚
唔開冷氣盛夏日間室溫基本32度, 最高可以34, 同室外係一樣溫度
但一開大約10分鐘就即涼, 全日維持26度左右好舒服
不過一關左好快又會熱...

冬天反而兩邊都差唔多
我自己本身都怕凍, 開左暖氣兩間都咁暖, 唔開兩間其實都係凍...
如果向北KEEP住有陰風入屋, 應該係個窗唔夠密封

電費方面會貴少少, 以前月平均500零, 而家月平均1000零
西南都正,有太陽入屋,但唔係晒正,夠光猛,又可以晒衫,唔係晒足全日
冬天唔使食西北風,冇咁凍
最緊要係我鐘意睇日落景,個晚霞靚到
西南
西斜冷氣預大匹數是常識吧
有全遮光窗簾就乜都得
漏咗個發展商
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞