【RTHK31】漫遊百科2021 柯煒林做主持 新一輯討論(1) 7/2/2021 11:00pm

76 回覆
6 Like 0 Dislike
原來咁耐歷史
搵個新生代演員嚟主持漫遊百科, 第一集就講返戲院
製作團隊好有心
好認真講戲院 港台真係好盡責
hi will
【第二集:生態資源】漫遊百科今集同你講:小丑魚
「Nemo」、「海葵魚」、「新娘」同「番茄」都係 #小丑魚 嘅花名。大眾對小丑魚嘅印象大多停留喺動畫中可愛嘅形象,但對於佢地嘅種類、習性同生理結構又有幾多認識呢?
香港大學生態學及生物多樣性學系研究畢業生施駿龍,會介紹小丑魚鮮為人知嘅一面,包括女尊男卑嘅社會結構同兩性異形嘅生理特徵,亦會教大家分辨雄性同雌性小丑魚。
【網上學識】嘉道理農場暨植物園設立特備網站《#森林日常》,將大自然「upload」上網,俾大人同小朋友可以安在家中,感受大自然嘅美好。
#港台電視31 #漫遊百科 #生態資源 #大自然
喺水底遇過 #小丑魚 嘅朋友,應該唔會比佢可愛嘅外表呃到,因為其實佢係好鍾意咬人㗎!
第二集《漫遊百科》除咗有主持Will Or 柯煒林,仲邀請到Gomen施駿龍同大家分享小丑魚點解咁鍾意咬人,同埋佢哋嘅變性過程。
另外,仲會介紹嘉道理農場暨植物園教育部,點樣將大自然upload上網同大家分享。
星期日晚11點 #港台電視31 播出。
https://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/knowledgezone2021
#漫遊百科 #講座 #生態資源 #森林日常 #大自然

https://www.facebook.com/knowledgezone.rthk/videos/329740265060298
第2集開始

My name is Tracey

:漫遊百科呀 星期日晚11點啊 港台電視31呀 睇唔睇呀

今集着橙色 襯返小丑魚 好靚仔
柯煒林今集個髮型好好睇
好睇
有柯煒林既就要推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞