九巴插畫諷拒戴口罩情侶「醜樣」 網民齊聲讚好:完美演繹神髓

85 回覆
1169 Like 18 Dislike

新冠肺炎疫情持續,為己為人,市民都應做好防疫措施。一對情侶近日乘搭昂坪巴士期間,因未有戴好口罩被車長出言勸喻,惟兩人屢勸不聽,女子更大罵車長「醜樣」。九巴昨(14日)在facebook專頁上載一張插畫諷刺兩人「醜樣」,並勸籲乘客乘車時要戴好口罩,帖文獲大批網民讚好。
九巴在facebook專頁上載的插畫名為「醜樣的定義」,畫中人一對在車上拒戴好口罩的情侶。

▲ 九巴插畫諷拒戴口罩情侶「醜樣」。(相片來源:九巴facebook專頁)

未戴好口罩果條女原來疑似熱狗黎
https://lih.kg/2352601

九巴仔自問同『醜樣』兩個字絕緣,但前排新聞就有一位乘客對車長講:『你可唔可以唔好咁醜樣呀!?』,九巴仔當堂嚇咗一跳,呢位乘客簡直顛覆咗九巴仔對文字嘅認識,重新將醜樣定義啊!
九巴又稱,遵守九巴規則的乘客,都是「人美心善」;不守規矩、不戴好口罩、不聽車長指示的乘客則「不予置評」。同時又在文末標籤:「#醜樣的定義 #巴士新鮮事 #香港最好的風景是乘客 #別破壞這風景 #戴好口罩」。
帖文一出引起網民熱議,大批網民齊聲讚好,「完美演繹神髓」、「九巴抽水抽得靚呀」;亦有網民認為,「人先要自重別人才會尊重」。
啲熱狗真係低汁九巴靚抽
今次我哋熱狗啲面比你掉晒!
智力門檻幾多
左邊條TB 最後粒水
呢次做得好
SHK旗下啲公司都好黃
九巴係口罩法西斯!係港共推手!

醜又平
皇天擊殺九巴仔
熱狗冇腦係人都知
智力門檻唔夠
你依家法西斯緊我呀!
齋睇對腳,條女都ok既
專請狗做高層
熱狗智力有上限
熱狗又要罷搭九巴了
熱狗弱智架 成班有白卡
九巴靚抽

唔關黃唔黃事 係有膽有腦做pr
獅子狗咪PC公司玩出火
其實唔太多關公司事
除非係自己公司team人
熱狗:九巴又係黃絲精神病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞