【技術文】国安封《香港編年史》的技術淺析及繞過方法

74 回覆
53 Like 2 Dislike
其實都仲有好多方法,講到底都係睇下attacker/defender個cost有幾大。

例如signal有用緊CDN+domain fronting去做circumvention。Public cloud hosted DoH/VPN都係option。另外有啲tools eg genetic evasion都幫到下手。
其實轉dns好似方便d
如果針對 GFW 嘅情況,DoH 其實可以用 block traffic 嘅方式 block,而 DoT 就可以利用唔強制驗證 Server 嘅弱點去做 diverting;VPN 佢好多都 block 咗,都係用 block traffic 去處理,目前主要都係貓捉老鼠

咁 Domain fronting 就 Cloudflare、Google Cloud 同 AWS 都已經無得玩,當然依家仲有 Azure 嘅

不過又係嗰句,香港應該仲未敢直接 block DoH/DoT 住,但 divert 啲 Public DNS 呢啲比較技術要求低嘅做法應該會比較快發生,所以依家應該儘可能部署咗 DoH/DoT 先
Pentest都用幾多digital ocean做fronting。當然想block都有方法active fingerprint再做signature/anomaly detection去頂死佢。

Geneva其實幾得意,都係rely on簡單packet manipulation (eg duplicate唔同flag)加埋machine learning去揀evasion strategy,成功率好似都幾好。
Geneva 我見佢編論文都講到好似唔錯咁,不過希望我地無需要試到佢係咪真係咁堅啦
擺上blockchain eg LBRY
一勞永逸

BTW 想知中國嘅防火牆技術係咪封唔到blockchain?
除非佢完全斷網
iOS 用流動網絡用唔到DoH/DoT,家用寬頻就簡單,好多router會有DoH或者DoT功能,牙石嘅flash 咗做asuswrt-merlin就有,synology router原裝都有DoH,我一早就用緊,所以pxxw 第一日未block ip我係連接到網站嘅,block ip就唔得鳥

iPhone 使用流動網絡都係得VPN 、SSL/https proxy同socks5 proxy作為解決方式

其實個網站除咗擺上blockchain,睇吓寫個script擺上github等人自己安裝mirror , 遍地開花,block得幾多?

睇吓連登IT dog會唔會搞搞佢
呢鑊咁block網站,以後支那人就唔會買香港漫遊充值咭翻牆、同香港VPS 肯定冇生意,邊有人會俾錢撞牆,已經聽到唔少人唔續香港VPS、唔再充值香港漫遊太空咭

我舊年3月已經冇續HostUS嘅香港vps,一早估到唔安全,港共支共真係蠢過閪
咁邊個國家既儲值卡抵玩啊?
另外好撚好笑,各大ISP block 香港編年史只係block ipv4, 用ipv6係照上到嘅pxxw 用ipv6網絡完全冇問題

唔怪得成日話HKnoIT
Push
長期要考慮google fi,不過都係要用VPN,佢都要經本地網絡出去,最好就用到starlink,連接到部署喺台灣嘅就好,香港唔使諗會有

https://fi.google.com/about/

再長遠離開香港最好
似係做樣多 真係要全面block個成本會不合理地大。而且compliance多謝reasonable effort就得
IOS 14 已經支援DoH/DoT 啦
lm
push
我都留意到係支援嘅,但問題係一般用戶點 set?除咗上網搵點倒個 profile 落去之外
你自已都講咗啦,咪就係上網下載個mobileconfig檔,然後安裝,一般user都係甘做,冇咩難度
難就唔係難,但始終唔係喺setting 入面直接set 嗰種直觀而方便嘅方法,有啲可惜啫
我覺得兩睇,set好晒下載落來用都好方便,況且裝完之後都可以係介面度開關,都算唔錯架啦
咁一定好過無嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞