有無人知Ive社工/幼教HD interview 係點?

20 回覆
2 Like 4 Dislike
如題
有冇人讀過,可唔可以分享下
Interview用中文定英文?
不如講吓你想讀邊間先啦,不過我話定一樣野比你知,中大嗰間附屬學院,你有報名佢就直接收,面試都唔使,我上年係呢個情況唔知今年點樣
講漏咗嗰一科係幼教高級文憑
千奇唔好讀cuscs嘅幼教
其實我係讀緊Ive FD都知升上去同人競爭係好難,自己都知自己水平唔係特別好
有朋友係讀港專社工出身,佢同我講個到啲老師唔錯會用心教,所以都有考慮過
有諗過明愛但驚自己面試會衰
IVE啲老師同我講社工好難入,話個面試好重要所以想理解下
社工係好難入,我上年去cu面試,8個人裏面有三個係學士學位畢業,仲要有一個係做緊老師,並且自我介紹嗰陣講埋自己係Master畢業,不過面試我可以話俾你聽,一開頭自我介紹1分鐘用英文,第二輪佢會比一篇英文嘅篇章俾你睇我記得好似用5分鐘定唔知8分鐘時間睇,睇完好就嗰一篇文章做小組討論用中文,大約10分鐘,歷年報社工都要你作兩篇文,中英文嘅,因為疫情關係取消咗。

明愛會輕鬆啲,你當好似平時傾計咁樣就得,一開頭又係自我介紹不過係用兩至3分鐘時間亦都係用英文,然後啲問題全部都係用中文作答,老師第二輪開始問一啲類似關於點解你想做社工嗰啲問題,同埋記得記得了解清楚明愛學校背景,因為佢有一條會問點解你會選擇就讀我校,我淨係記得咁多希望可以幫到你。利申:明愛收咗但係我冇要個學位,因為要去外國讀書,CU直情唔收。
解釋得咁詳細 感謝 咁我會再留意下
之前in過ive嘅幼教HD,印象中係用中文講故事同埋答問題
ching 想問下你社工課程收到INTERVIEW?
未呀 你係指邊一間?
你收到?
Ive Sw主要都係gp interview 但入到去就大逃殺咁
大逃殺姐係點
好似嘈交咁有人會為咗出位 幾離地都講得出口
宜家比較驚interview 會衰
Gp Interview 入唔到好正常啦

你最後都入到SW?個陣仲會有位?
你GP IN 個陣係點?
想問下CU 係咪undergrad?? 如果係嘅話咁我玩完了......
其實我唔係太清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞