唔想再用蒸焗爐 有冇好焗爐介紹

61 回覆
1 Like 26 Dislike
日日用?煮咩多
你嗰個叫水波爐 唔係焗爐黎
蒸焗爐就真係蒸爐加焗爐

早兩日買咗呢個,聽日送貨

有冇用家分享?
如果有位既話呢個唔好用,因為爐溫唔夠
依個好似可以用埋嚟慢煮
有無cookbook睇得過
蒸野太方便 又唔洗睇火 我試下三樣餸連飯一次過掉入去蒸 爐都唔洗開
微波爐都掉左 慣左用蒸
有熱風對流 噴少少油勉強做到氣炸效果 當係Airflyer咁出色
焗又ok 不過最高230度 我成日用佢黎焗麵包 仲有翻熱麵包mode 對我鐘意食包既人黎講好好
仲有好多功能
焗肉類 我會用全蒸焗功能 好juicy

最近佢出左mini版 但如果夠位 大既會好用啲
其實蒸焗姐係咩?
用咗惠而浦蒸焗爐5年幾
真係好好用

煲湯煲粥都完成唔使睇火

用Staub/ Le Creuset 煲滾啲湯/粥
然後連蓋放入去,用蒸Mode
好飲/食過就咁煲

BTW, Staub 好過 Le Creuset

公司有德國寶蒸焗爐,完全係垃圾
諗緊買panasonic 20L 定whirlpool 4smini 好
我都用緊4s 用完返唔到轉頭 依家屋企唔可以無左佢 懶到烚蛋就掉入去蒸
4s mini岩岩出
P仔出左好多年啦
用緊Electrolux 70Lsize
除左焗 有grill 整燒魚好正
研究完4s mini 係後面散熱, 4s 係前面, 仲慳位d
蒸焗真係唔掂 硬係無咁乾身
連蛋殼蒸幾耐?
100度定110度?
你知唔知點解氣炸鍋會致癌
如果你知嘅話就唔會上黎問焗爐啦
特別係天氣凍嘅日子
幾個餸一齊隊落去蒸
一齊出爐熱辣辣
嗰種感覺真係好正
以前整完最後個餸
第一個餸已經要返丁

其實華人家庭,蒸焗爐係有用過純焗爐好多
始終多蒸嘢嘅餸

4S最大問題係整蛋糕
要攝筷子去balance 爐內爐外氣壓
溫度個啲都同傳統焗爐有啲分別
但焗麵包啊肉啊菜啊都同普通焗爐冇分別
我覺得係煮餸嘅模式問題
外國係咪少啲蒸嘅菜式?
其實正式蒸焗爐(唔係乜嘢水波微波嗰啲)就真係一個大蒸爐+大焗爐二合一
當然佢可以同時開晒兩個mode la
但我嘅經驗係會分開兩樣去做
蒸嘅菜式就單蒸氣mode
焗嘅就上下發熱齋焗... 至多加埋熱風對流
試過一次開晒蒸焗整雞翼簡直係一pat屎
好似啲濕咗水嘅焗雞翼
唔好買20L
買大啲... 20L太細做唔到幾個餸一齊蒸一齊出爐
咁其實同開gas爐蒸野係冇乜分別
Enjoy 唔到佢帶嚟嘅方便性
所有肉類加熱超過160度,
都會好容易產生致癌物質,
而唔係用氣炸鍋先會致癌呀on9

所以包括煎炒炸都會致癌
如果有空間同有錢 買4s 唔好買mini 因為4s係前置排氣 但mini係後面排 前置排氣好好多 要預留四邊空間都少好多
多數焗麵包 唔識整蛋糕所以完全無呢個問題
幾樣餸隊晒入去蒸真係好正 我有時連飯都拎去蒸 太方便
又唔洗睇火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞