覺唔覺啲人話周杰倫冇左方文山就唔掂其實好好笑

41 回覆
38 Like 7 Dislike
其實睇返方文山一開頭啲詞
係幾正常,唔追求詞藻華麗、刻意堆砌
就算令佢得到第一座填詞人獎嘅威廉古堡
明顯玩味濃多過玩字詞

係姐撚東風破開始真真正正玩中國風
佢就開始走火入魔,逢中國風啲歌一定要堆砌字辭

仲有佢明顯有樣嘢係同林夕有差別
就係佢寫嘅詞唔太反映當代
即係堆詞你掟去咩年代都得
反而周杰倫佢自己寫歌詞
有部分係可以反映當代社會
魔術先生首歌 有句「101,變不見才驚喜」
聽歌嗰個係可以了解當年101大樓對台灣人嗰種自豪同驚訝程度
同一張專輯入面首喬克叔叔
「蝙蝠俠靠我才票房冠軍」
就係話當年The Dark Knight靠joker先咁多人睇
當然歌詞創作並無強制要求反映當代
但我覺得點都會好啲
周杰倫同林夕合作係咪得陳小春嗰幾首
如果周姐撚淨係做幕後就真係造福人群
佢成功都係因為咁啊,關咩事,心態轉咗姐
剩係做幕後邊有人唱到以父之名,夜的第七章,止戰之殤嗰堆神作,簡簡單單一首夜曲都冇乜人可以rap得有feel過佢啦
忍者定唔知雙節棍都係sd過比demo比第二個歌手但唔要先自己攞黎唱返
果種咬字不清強行講成有feel你地有冇得再肉酸D

佢音樂造詣同才華係高呀 但唱到1999都係事實丫
聽過mumble rap未??
周杰倫行前15年
淨係知見佢同養個班小丑企定打籃球就好笑
MV都拍埋
主唱
作曲
作詞
導演
監製
男主角
全撚部都係佢自己
笑撚哂左右 mumble rap真係俾抖陰仔聽 Nigger都嫌佢冇內容啦

你唱得出正常Rap就話特登mumble rap展示態度姐 你周杰倫能夠正正常常咬字撐到一首歌先講啦 唔好撚好話rap啦
我係咁睇
姐撚其中一個對中文流行曲好大嘅影響
就係將rap同流行曲混合一齊
當時呢種歌曲並非主流音樂,就算上咗位嘅歌手都唔敢試呢啲歌

用佢成日講嘅例子
張惠妹推咗佢首忍者就明白
只做幕後嘅話 佢寫特別少少嘅歌就冇人要
不如直接自己攞去唱,起碼首歌出到街先

咬字不清就真係算係俾佢搏中
究竟歌聲係演唱出歌詞為重,定係其實應該係配合編曲?
尤其佢啲歌嘅歌詞不時都係直接用注音符號
並冇任何實質中文字
所以佢更加可以將咬字不清玩到變成佢其中一個獨特嘅風格
不過其他人學佢咁玩就收硬皮
姐撚係包辦和聲、作曲同歌曲製作人
係要對歌曲有充分掌握先玩得好
不過佢都唔係一味lur到尾,有啲歌佢都會揸正讀音去唱
千里之外 菊花台呢啲係會咬番清楚啲字
兩個偉文
有邊個唱佢d歌係可以屌打到佢?
安靜 晴天都唔係?
蘭亭序 煙花易冷 真係好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞