有咩價值觀係出咗嚟做嘢之後 同學生時期嘅自己有好大分別?

118 回覆
126 Like 8 Dislike
中學嗰陣嘅自己:舊鳩幾水食碗拉麵會好撚肉赤好冇安全感
出咗身之後:喺香港地要食餐質素好啲嘅 舊幾水根本唔算得係咩錢
淨係金錢觀已經好唔一樣搵得多咗消費意欲都會大咗
成年人好多仲鳩過中學生,廢人永遠都係廢人。
讀書個陣時諗bmw三四萬一個月,一年收入就買到啦。

出黎做左野之後,買乜鳩新款bmw哎,出部跑得下既牛肺車算啦。當想買既物質都差唔多,就唔追求名牌,反而會傾向投資儲錢
仲有真係有料嘅人平時唔會講咁多嘢 聲大大嗰啲去到最後都唔會做
中學嗰陣嘅自己:已經有幫人補習,搵三四千個月自己洗冇儲錢, 舊幾水根本唔算得係咩錢

出咗身之後:多年之後身家增長以千倍計,結左婚仲生埋仔,但係舊鳩幾水食碗拉麵會好撚肉赤好冇安全感

認真...
大個咗慢慢發現講自己住邊同做咩工 係遠勝於靚車靚錶靚袋
靚嘅物質對咗一段時間真係會厭同埋會貶值
好多人有咗家累自自然然會收心養性
因為自己讀間中學遇到嘅通常都差唔多背景學識嘅人 但社會就蛇蟲鼠蟻都可以係隔離
呢個真啊
以前覺得讀唔到書一定好撚廢 而家發覺原來個社會都好多讀書唔掂但做野醒目嘅人
我反而相反 中學遇啲人正常啲 入左社會一陣發現啲人讀書唔得之餘做野又慢 又唔爽手
中學堆老師大部份都係扼飯食教畜打份工,恰細路以為自己係大帝。
咁一無是處都keep到份工可能白領同藍領會有啲唔同
係咪講緊嗌辭職個班
除左專業野,讀書同做野效率無乜關係。
真係辭唔會出聲直接派信,叫最大聲多數最廢走唔甩先叫春。
白領易請難送,請個陣做到野,之後縮。
本身啲人對小學生都唔會有咩期望
有情係唔可以飲水飽
理想亦唔可以當飯食
原來做大人咁難
特別係成熟嘅大人
呢樣野真係呢幾個月先察覺到支那人啲滲透手段認真好叻
細個覺得visvim christo 閃電好威威
大個咗覺得住邊度平時使啲錢喺投資先係最緊要
到你搵十令萬果陣就唔會計使錢喺衣食住行果度
反而覺得個個月供樓都好
快啲供完就快啲脫苦海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞