警世 菲林相機 h字頭日和ig shop 伏到哭成狗

163 回覆
2 Like 47 Dislike
買機前冇上黎睇post 伏到哭成狗
兩個禮拜前自己傻 幫襯左間h字頭叫日和xx館既ig shop
咁我第一次玩 唔識菲林機
佢哋就推薦我買pentax sp
咁見佢哋初頭唔嫌麻煩又肯答我嘢就落左疊
好啦 交曬半訂 約好咗時間交收
本身約星期日 夜晚就講改六 第朝早又改時間
改改改 最終交收檢查嘅時間勁趕
自己又on9基於個信字 所以就chk左菲林倉 一兩下快門就算

之後用左幾日影完筒菲林 攞去沖先發現啲相基於快門有問題出曬事
仲有一校低快門就即刻卡反光板
同佢哋講番佢哋就淨係識得推卸責任
過咗一個禮拜有多就唔會換
但係明明間ig shop由始至終間舖頭都冇講清楚包換日期 咁我話一個月內換都得啦
似係知道部機有問題就即刻推話係7日過咗就唔得
又話係我筒菲林
問過師傅都話部機有問題
賣壞機定係點 就你哋判斷
只能講自己黑 遇人不淑 同埋買機EBAY啦 唔好ig shop
玩過一次咋
俾人呃都唔開全名
hiyori.shashin
快門 過片問題 你要搵師傅CLA 貴過你買新一部
全部快門速度係咁定係特定速度係咁?
呢啲有得整,一係快門唔同步一係其中一塊快門卡住咗.

連登已經大量post 出晒啲文青/ig 黑店。唔好再做儍豬啦
個陣用唔同快門速度影 有d係1000影
但依家部機直情係125以下嘅全部都會卡
間ig黑店仲話呢個係sp機既通病

而家多咗間可以放去個list度 提埋其他人
希望可以喺$500樓下搞掂
初初玩菲林就遇到咁嘅事
拆機都起碼幾舊啦師兄...你部機幾錢買?
日和照相館呢啲直頭list 都唔使放落去,係人都知係垃圾店..
下次記得買相機嘢之前上嚟問下啲巴絲打先,雖然可能會比人串,但起碼唔駛跌錢.

佢都on9 通病唔係壞呀? 唔換機都起碼幫你維修啦,不過呢單嘢老實講你當係跌錢啦,整佢就應該唔會幫你整嫁啦,過咗海就神仙啦
$1120連鏡買返黎
但就連測光 功能正常呢d要求都做唔到
反映完 淨係同我講呢d係sp 嘅通病
賣壞機就壞機啦

始終都係第一部菲林 睇吓整得貴唔貴 太貴就算
不如正正經經買數碼機啦。。。
你呢d伏野一定會keep住發生唔會停
都啱嘅 始終呢啲機都有風險
不過依家醒水 唔會幫襯呢d黑店
擺低個名希望唔好再有人中伏
唔係淨係買機先會中伏,買菲林,曬相,咁多程序, 全部都要靠外人,你自己諗
真係抵死
已經哭成狗
哭成狗大陸仔?
P牌 唔怪你
擺明就有事唔想負責任
通病一係幫你整一係退返錢畀你
咩option都冇 試完第一筒有事就走咗去
真呀 佢自己都話通病 咁仲推薦人買
間ig shop 黑到
仲賴係我筒菲林問題 唔會係佢問題
作為賣家閪到 又唔負返啲責任 連維修都唔跟進
換機嘅時間龍門任佢擺
當日Ig msg講完有問題
幾個鐘頭後先特登開個post 話過左7日就冇 即刻帶頭盔
但事前係冇交代清楚日子
有問題可以講返呀 但就唔會跟進lo

認真見到呢間鋪真係唔好再幫襯
我認呢次係我on9幫襯埋啲咁嘅鋪頭

hiyori.shashin 黑店
連登唔係話咩
個個串過馬撚咁
勝在有黑店定必屌到裂開

BTW古董機忌心急 亦唔洗追
要追都係你老豆你阿爺果陣追左

睇下/諗下/比較完/再睇多次 先出手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞