警世 切勿在寵物店買寵物

11 回覆
5 Like 3 Dislike
https://youtu.be/-gZQr8tymzs

如影片所示
棄養死全家啊

而且要做十世中國人
一出世就比父母棄養
女既十歲做雞 男既十歲打斷腳乞食
領養係好,但想養特定嘅品種同年齡,又真係住幫襯寵物店

我係寵物店買寵物 比個fd 屌鳩我 “做乜唔領養呀屌你”
ching sick ball
如果想養特定既品種只可能去買

如果要波斯/英短/美短, 點可能可以領養到
當然無故棄養梗係死全家啦
eat it if you cant keep it
想領養狗 但義工唔受 又話無經驗(無養過犬類)
成日去金魚街睇 但都知個d係店面已經對狗咁差 返返入後鋪一定仲差
去D犬舍同狗場睇 望落breeder d 狗b活動環境幾好 同一隻狗種 平均d size都大過金魚街 應該有比足糧?
但唔知我地去睇到既係唔係就係平時事實係點, 想問係breeder到買算唔算好仆街? 有隻狗仔去左幾次同佢玩幾岩feel
但又覺得如果同寵物店一樣咁好似無意思
唔想人地養過,我有處情意結。佢地點養狗關我咩事

典型既人地唔要你黎受 道德綁架
又唔係我棄養
人地生左個仔唔要 你咪撚生 一定要拎佢個仔黎養
話知佢係買又好,領養又好,喺街執都好,只要好好地養佢養到安享晚年唔好棄養就得啦
好在你都算均真 淨係咒棄養既人

唔會唔支持買 因為義工太ON9
棄養真係要死全家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞