升職加人工會唔會同屋企人講

130 回覆
77 Like 656 Dislike
就黎新年了 如果升左職/加左人工你會點做

正皮: 會分享下喜悅 比屋企人知你叻仔
負皮: 講黎做乜 陣間要你比多d家用咪仆街
就算同男女朋友都唔應該講啦
咁多人負皮
唔通一世都唔講 自己唔係薯仔?
驚比對方食你軟飯?
On9 你加既人工=加既家用,最後workload重左,人工一樣
你覺得屋企人真係會真心恭喜你咩
人工呢啲係好私隱嘅嘢
自己知咪得囉
揭開個肚皮俾人睇做乜姐
我嘅成就唔需要靠其他人嚟認同
屋企唔洗俾家用既 我唔怕同佢地講 連銀行卡密碼都可以講埋佢知
唔係就打死唔講

利申 第一份工過左試用期加左一千蚊
好開心咁同老母講
佢竟然話咁加一千蚊家用
所以之後都唔會再講
點解要連屋企人都要呃要瞞 個個都候住你啲錢咩

利申 會講 會請屋企人食餐好
緊係會啦
反而份工既職責就唔想同屋企講咁多。
連燈太多FG傻豬豬
入世未深 未睇清楚人性有幾醜惡
屋企有無錢
睇屋企人係咩人啦
如果係養兒防老果種思維
建議唔講 唔駛嘈
點解要連屋企人都xxxxxx < 講得出證明你真係幸福
好羨慕
係 真係
真係個個候住你啲錢咩
生你出黎做咩?
當你ATM養返自己咋
點解唔講?除非你屋企人好現實 下下講錢
你屋企人好到你離晒地 睇你語氣完全唔明白唔係人人屋企都咁好
痴線嫁? 我失業日日出街扮返工都唔同屋企人講啦!
以前我都會幻想每加幾多人工就按比例俾多D家用
eg. 5000俾多1000
佢講完之後我決定直到自己有錢搬走都係俾咁多
唔係話我衰
但我真係想像唔到竟然我加幾多人工就拎幾多走
咁我加黎做咩
認同
老母會好開心我地做仔女既係事業上有進步
我會同全世界講
真, 比佢地係d 親朋戚友面前威下都好
加左人工,比多d家用有咩所謂。
我屋企好識做,過左 certain threshold 先要比/ 加家用。
Fg 頭半年唔洗比,人工唔過20k 唔洗比。
我Fg 時 2xk 時 比 3k
至直上到50k up 先加到比5k

不過過時過節,都會識做比d 錢兩老。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞