自由鳥block左香港編年史?

286 回覆
259 Like 8 Dislike
屋企同手機都上到喎
HKBN OK
可能分批搞,遲下連登都冇埋
人地幾時話自己冇vpn
真係block咗,佢老母個仆街陷家鏟吖!
Sor㩒撚錯咗負皮
我已經買咗3年vpn plan
好唔好用
可以用到3個月已經感恩
Lm 推
我已經用咗年半
似係香港編年史 block 咗黎自自由鳥、CSL 嘅 IP

我 CSL 都入唔到,我試 PING 佢個網址又有回返 IP,之後再 check 佢係用 TLS 1.3 + Cloudflare,姐係 ISP 佢地根本唔知你上緊咩網淨係知你連咗 Cloudflare CDN ,如果 ISP 要 Block 佢個 IP 姐係 Block 哂所有用緊 Cloudflare CDN 嘅網站
咁cloudflare都唔係一粒ip走天下,上面有人post左同一粒ip既其他網址,你可以試下係咪都係去唔到
佢用 TLS 1.3 + Cloudflare ,要 block 佢一係 block 哂一百萬隻 Cloudflare IP,一係跟大陸咁 block 哂所有 TLS 1.3 traffic,但係會攬炒哂大量網站

https://www.cloudflare.com/zh-tw/ips/
https://www.rfa.org/cantonese/firewall_features/tls1.3-08142020083204.html
做咗幾個test
電話+VPN+safari->safari show唔到
電話+VPN+curl->有嘢睇
電腦+VPN+safari->有嘢睇
冇VPN->timeout
From TG 陳妍茵:
我地查緊個情況啦,遲啲會出聲明
半句話說姐係確定唔係網主主動block先
自由鳥唔得
i-cable 得
Push smartone 上唔到
謎底已打開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞