80後天才富二代略施財技 連累老豆老母哥哥 一齊成為債主

277 回覆
290 Like 7 Dislike
「舖王」鄧成波與其妻及兩兒等被入稟追債 涉款2.6億元

最後更新日期:2021-01-05 15:23

「舖王」鄧成波及其兒子鄧耀昇,於去年初以7.7億元,從松齡護老集團的控股股東Pine Active Care,購入對方手上的52%松齡股份。鄧成波及其兒子之後又和Pine Active Care達成協議,獲對方貸款。惟Pine Active Care指,鄧成波等人仍拖欠款項,昨(4日)分兩案入稟高等法院,向對方追討至少2.6億元,以及扺押的地皮。
原告為Pine Active Care Limited,被告分別為鄧成波、鄧成波的妻子葉少萍、鄧成波兩名兒子鄧耀昇和鄧耀邦,以及他們控制的7間公司。

原告於去年2月5日和被告達成協議,原告向鄧成波和鄧耀昇出售手上的松齡護老集團逾4.69億股股份, 每股作價1.647元,合計約7.7億元

此外,原告於5月亦再和多名被告達成協議,包括原告向被告借款約5億元,以及以被告多間公司的股份作扺押。

惟被告雖然償還部份款項,但拖欠原告約2.6億元,原告現向被告追討涉款,以及原告的損失。

此外,Pine Active Care Limited亦在另一案,向三名被告新港酒店有限公司、鄧成波和鄧耀昇追討欠款。Pine Active Care Limited在入稟狀指,於去年5月和被告達成協議,向對方借款,而首被告以太子道西349號的地皮作扺押。Pine Active Care Limited現根據該協議,向被告追討款項,以及取得扺押的地皮。

案件編號:HCA5、HCMP6/2020
一家人最緊要齊齊整整.jdp
「舖王」都要收皮?
今鋪真係俾個仔玩死
事實上,鄧耀昇旗下業務百足咁多爪,包括共享工作間、飲食、酒店、婚宴和教育等,從「牌面」看不少均與年輕人有關。訪問當天所處的地方,是鄧氏旗下位於觀塘活化工廈THE WAVE的共享工作間,現場所見,工作間內不少年輕人聚首工作,又在工作桌間自由穿梭,氣氛甚具朝氣。

全部都係食到應嘅生意
二世祖學乜人做生意,求其開間鋪賣吓涼茶,得閒溝吓𡃁模咪算囉!
個標題改得幾好
俾政府攬炒
應該係債仔喎
所以清末民初啲大家族咪索性俾佢地啲仔女食鴉片,廢事幅身家俾仔女啲大計敗晒
冇腦暴發户後代
黎到#10先有人講
泰林有二奶
呢邊係親生仔
你話呢
或者學大劉咁保送個仔去做官
敗就敗其他人的身家
海洋公園劉生:有人挑機喎!!!
其實我覺得搵銀髮族錢都係合理嘅方向嚟嘅
不過好多老牌家族寧願做大地主多過自己做生意
而家佢唔係賣晒股份俾甘比啦咩
如果冇武肺佢應該仲係贏到開巷
講敗家排隊都未到佢啦
神童
其實大劉係澳門大敗, 想劉鳴偉政治開路反敗為勝.

問題係大劉老左廢左好多, 佢個仔唔係繼承人唔應該咁樣鋪排.
親兄弟都要扮不和, 佢地明明父子決裂居然扮和好.
打太快打錯
肯定讀埋D咩課程比人洗腦喇
成日銀髮族市場,香港D老野就算幾有錢都好,多數係唔捨得洗既,寧願留比D仔女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞