黃妍Cath討論區|將推出大碟

1001 回覆
94 Like 36 Dislike
豪子報呀
一直以為輪流 邊個揀新聞講就揀埋歌
推呢
live重點
關於《天光前》:
-同林易祺合寫嘅4首歌入面第2首 第1首係牆身有裂
-demo叫最佳候選
曲風走日劇+熱血feel
自己用咗舞台劇角色去寫詞 本身係講一個冇結果嘅單戀故事
返香港同王樂儀傾完就將個idea發大到追夢層面
概念係 對一件未必有回報嘅事默默付出 為嘅可能係過程入面得到嘅快樂同滿足感
-新歌繼續試唔同唱法去演繹
-MV有個小驚喜
-自彈自唱咗半首歌
-小互動campaign
用#天光前我想 出feed/inbox俾cath 分享關於上面概念嘅故事 (e.g. 追星)

關於新碟:
-暑假出碟 搵咗王樂儀包碟
-自己而家寫緊文章
-之後會再派多2首歌

有漏幫手補
之後會再派多2首歌,7月出碟,即係都係歌駁歌咁出
唱歌好好聽,期待佢唱live

你唔講我都唔知有佢的存在⋯⋯⋯
所以開呢個post等大家知有呢個人
12:00有MV睇
【縱使世界再崩壞 我們仍希望天會起來】
Cath黃妍新一年推出新歌〈天光前〉,正是去年〈我心中尚未崩壞的部分〉的延伸。我們都曾經為了所愛的人,甚至事物,無私地奉獻一切。當中有熱情與浪漫,也可能只有挫敗與失望。愛一個人、愛甚麼都好,可以是值得的,也可能是徒勞無功,請珍惜我們對愛的愚勇。因為過程當中有快樂、滿足、甚至找到生活的方向,珍惜我們還能一往無前的付出。

〈天光前〉是Cath與台灣製作人林易祺一同合寫的,是繼〈牆身有裂〉後,第二首兩位合寫的作品。當時是想寫一首有日劇熱血感覺的歌,那段時間Cath剛完成了舞台劇演出,一直對劇裡 「十九」這角色印象非常深刻。一直愛著女主角,明知道無法成為伴侶,亦依然默默守在她身旁,無私地付出,就以「他」的經歷寫了這首歌,取demo名字為〈最佳候選〉,寫一個一直付出不求回報的單戀內心世界。發酵了一年,與王樂儀把這份感覺延伸,就寫了〈天光前〉這份詞。來一起細聽這份感覺吧!

🎧 https://SonyMusicHK.lnk.to/BeforeDawnLB
黃妍推出最新派台歌〈天光前〉
https://lih.kg/2413839
死啦咁就 通常你覺得掂果啲歌就係唔得
你個仆街
黃妍將會於3月7號晚上擔任表演嘉賓,現身支持歌詞班同學仔。到時大家記得準時收看直播,盡情享受Cath的精彩表演和分享!​

《十方:三十五·四 周耀輝歌詞創作班2020/21(第十屆)畢業作品演唱暨分享會》 ​
日期:2021年3月7日(日)​
演出時間:​
(上半場)6:30 PM - 8 PM​
(下半場)9 PM - 10:30 PM​

點樣睇到
本活動屬公眾開放活動,非浸大同學亦可透過網上平台直播觀賞,詳情即將公佈。​
邊個網上平台
ig follow定hkbulyrics_2021
TVB戰線告急: Sony唱片準備回歸CCTVB懷抱
https://lih.kg/gFLcxT
#3 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

呢條友
其實想講四大一直care既都係版稅啲錢而唔玩無綫啲獎 人地從來無考慮所謂黃藍或者要顧黃圈感受而唔上
依家稍為有少少跡象破冰就嬲到咁
真係可笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞