[都會大學] OUHK Part Time Degree

62 回覆
5 Like 7 Dislike
都市傳說鯨魚唔拉curve
DL易入難出
1. 考試型大學 科科都要考試 無tips notes加參考書背到暈 教學同考試內容好深入 要花長時間溫習

2. 考試俾分緊 校內俾完分 會俾校外委員複檢 再拉cruve 唔容易爆高grade 好易fail

3. 120/160 credit 先係degree /hon ,一個sem最多修4科20 credit,唔好睇小4科好似好小,每科都有爆多study guide, notes, reading, reference 要讀 loading 真係好辛苦

4. 一個sem 先得5-6堂 tutorial , 平時只靠學員睇materials 同一科full time有開 lecture教學影片/zoom錄影都唔會俾DL學生參考

5. DL 嘅課程係多年無變化,學科千篇一律,跟唔到社會/市場變化,例如:DL BBA in Corporate Administration.個課程同依家講Corporate Governace 有出入,讀完又未必應用到現今情況

6. 課程主要係個人功課及考試為主
報讀嘅學生選修唔同學習科目 每個人嘅學習計劃不同
要花時間先識到朋友 互相交流同學習

7. 一個sem最多修4科20 credit.假設每個學期註冊4科,最快都要3年多先grad到。

8. 跟20年主力發展全日制課程,減少投放資源在兼讀制DL課程

▽未報讀嘅朋友,建議考量下自己嘅學習目標,形式,預計修讀年期先報讀OU

市場上有好多選擇
好似8大 self finance degree, AD/HD 加top up , 海外degree
在課程設計,學習內容,課堂互動上,OU相對上比較遜色

▽如果已經係DL學生
加油努力,盡快畢業
OU DL grad 嘅學生都係有恆心肯博

利申:OU BBA Yr 1 FT 休學一年 後轉 DL 6年內完成
1) 的確每科都要考試,但考試會否有tips是 professor 自己決定。至於要長時間溫習,其實都要先看讀那科,好像歷史,心理學,社科的確要多看參考書。

2) 唔清楚考試之後會經過甚麼程序才派成績, 但拉cruve 還是按每個學生的實際分數派 grade,你平時分同考試都唔高分又點可能有高 grade。

3) 如果係半工讀去讀 DL,大家都辛苦喎。而且一學期讀幾多科由自己決定。

4) DL 預左學生靠 material,自己搵相關資料和問 tutor 來學習。教學影片方面,現時因為疫情,所以上完 tutorial 之後有 zoom 睇番。不過 FT 課堂教的課程的未必和DL課程完全一樣, 放給 DL學生看好像不合適 。

5) 對, 教學內容是需要與現實社會而改變。不過教學內容內容由院校決定,如果有意見就應該向院校有關人士提出。

6) 無論在 FT 還是 DL 讀書,最終識到多少人一齊讀到畢業都係靠自己。

7) FT 正常都係要讀4年,而且有最多修讀時間限制;DL用幾多年讀由自己決定,沒有修讀時間限制。

8) 這個的確是OU問題,現時我們都未清楚DL 將來會如何繼續走。

其實社會上有大量課程,其他地方有相同課程的時候,不一定要讀OU DL。
只是 OU DL 本來就是為一本身有工作,而想進修的人而設。所以有時我都覺得如果讀完 HD / ASSO 立即去OU DL 讀degree 未必合適。

利申 : 已有一個 POLY UGC degree, 身痕半工讀 OU DL中
利申 : 我係 埋土 Part time degree,屎忽痕半工讀 OU DL中

比較之下 OU DL 直頭係簡單 覺得易入難出既人自己反省下

上面師兄講得岩 市面上有好多進修選擇 呢到冇話OU 最好 最緊要揀番適合自已既

回應番2樓位巴打:

想易入易出既問下葛珮帆啦柒頭
報咗 下個月開學
希望搞得掂
DL 好鬼貴
有NMTSS邊到使
讀過i大 HD 同兩個 OU DL, 相比i大 OU 收費已經係好仁慈
學分豁免要比OU 審核完先知批唔批,但如果你係pathway 入學(姐係讀40學分就可以畢業)就應該唔得。
每年有三個 semester (Auttumn, Spring, Summer), 分三期報,要留意返分配D學科幾時會開
IVE HD 上年9月入番ou pt
so far 覺得ZOOM 都幾爽﹐講真唔洗同人夾project己經差好遠
預順順利利過多三年先拎到hon畢業
pathway 係當你 由year 3入去讀,所以比你讀夠40學分/80學分(hon) 就可以畢業。如果你想用入學資力果張HD/Asso 去申請學分豁免就應該唔得,因為當豁免左year 1-2。但你都可以去學分組問下
一年讀9科理論上係可以,但要小心通常D assignment 係差唔多時間做,同時讀3科可能有D辛苦(以我要返工黎計)
interview 唔明你係指 入學interview 定係咩,但我就冇interview 過
另外要留意80分入面有幾多分係要指定科目同high level credit, 唔好白讀完先知唔可以計落去, 睇下下一兩個 sem 開咩科先,要plan 定黎緊D科要點接住落去,有D科可能隔一年先開,到時要等就唔好。
OU 唔算難畢業既,加油la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞