香港讀心理學....

73 回覆
2 Like 18 Dislike
外國都一樣係乞食科 , 唔好咁多幻想
的確做少左少少雜務....但都係好多雜務....
唔會啦,三隻psy最撚易係coun pay
cp果啲真係地獄
如果psychi人多d人工低d就真係cp ep都唔洗要.....
反正垃圾edb申請考試調適都只認psychi report...
巴打讀緊?
利申定先 各有各難非引戰

Coun clin edu 三樣野嘅需求都唔同,只可以講嗰個人唔太適合,因為相對已經比較易
心理心理學
你朋友喺咩國家讀?
唔是有實習咩?都冇用?
香港5大乞食科之一
識人讀完而家係工程公司做緊
uk G5
有阿 但係出黎做野人地都係prefer native speaker
咁佢而家做緊咩
咁你算啦 Soc Psy讀完做唔到任何工,其實香港嘅4大Psy係:Clin Psy,Edu Psy,IO Psy,Counselling

如果要做到上述嘅範疇,就要讀番相關嘅Master,e.g. 香港做Clin Psy要讀到Master,而外國除咗澳洲同樣地只需讀到Master之外,英美加都要讀到Doctor先申請到做臨床心理學家。

外國嘅Psycho範疇有更多,包括Forensic Psy,Sport Psy,Neuro Psy,Clin Neuro Psy...... 總之多好多

樓上有巴打提到有fd響外國讀到Master程度都做唔到心理學家,我諗可能佢有啲嘢誤會咗/有幾個可能性:
1)其實響外國做「心理學家」只需要響當地嘅受認證嘅心理學會/協會apply做membership就做到的了,咁前提當然要係UGC嘅BPS Graduate啦
2)佢Grad嘅Master根本唔被當地心理學協會accredit(有啲人讀到6-7年先發現自己個course唔合資格做唔到臨床心理學家,哭能咗
3)佢Grad嘅Master只係Conversion course/所謂嘅Psycho Grad Dip,唔足以比佢去申請做臨床心理學家/任何一個範疇嘅專業心理學家

至於當地人睇native/local呢一點,我諗全世界都好common嘅,所以真係要響外國做耐啲先會有人show你,又或者選擇響外國讀完返嚟香港做嘢
你本身對Psycho興趣大唔大?
個人嚟講呢科讀上嚟係堅有趣嘅,不過都要睇人啦,同埋要同人競爭亦都好L艱難,響香港你要升上去U讀基本上得HKU & CUHK有Clin Psy master讀,Coun Psy就只有樹仁先受行內認可。
近年LingU新開辦IO Psy,不過算啦都係唔夠中大挽,人哋嘅IO Psy有10年歷史了

題外話,全世界(真·全球)嘅Clin Psy postgraduate基本上GPA唔夠3.7或以上都讀唔到,你讀得Psycho就預咗競爭咁L高難度 (好彩嘅咪會搵到一、兩間係3.6都讀到囉,但係好少,排名可能都唔高)

利申:讀緊Top up Psycho bachelor degree,成績過3.7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞