港大文物學者:主教山羅馬式建築須保留,指主教山配水庫的羅馬式建築在亞洲獨一無二。

80 回覆
152 Like 4 Dislike
唔係蓄洪池,係配水庫,食水供應同社會發展,公共衛生息息相關
工務工程喺立法會申請上Cat A前一定要做HIA架啦
就算係喺部門一般vote拎錢做小型工程都要係份paper寫明有無heritage方面嘅影響啦

同埋 蘋果啱啱踢爆埋水記不嬲都有呢個配水庫嘅完整圖則 根本佢地拆之前就一早知地底下嘅結構係點嘅樣 擺到明係有官蓄意隱瞞

https://hk.appledaily.com/local/20201229/VRYZXAEVBFGNBLVOWXRCB7BYGM/
中大正仆街
覺得唔應該活化,反正應該好似伊斯坦堡地下水庫呢個形式保留落嚟仲好
個場用黎做任食打邊爐/打冷/大牌檔最正
有啲似伊斯坦堡個地下宮殿
人地係世界有名o既古績呢

港共政府
D柱咁幼 比d盲毛撞一撞都幾牙煙
比人入去應該會勁多保安叫人唔好跑又封住晒
咁重要嘅嘢居然得咁少人知
資料寫係1903年起好, 107年
真係正仆街,個垃圾教授應該要開名鞭屍
似乎係外星人總部,附近一定有飛碟死光槍埋伏
你覺得你唔叫佢唔好拆 又或者叫佢快d拆
佢就唔會拆?
根本佢決定要拆的野 你叫唔叫佢都會拆
只係冇人叫即係冇人理 即係冇人關注
所以拆左都唔知
同樣道理2000年前d羅馬馬路同水管都應該拆曬佢

人地土耳其收緊$300入場卷睇d差唔多既野, 悉尼同加拿大都有類似既公園年期都類近
話你知,拆硬
開工果日特登請埋個專家去,當住佢面拆都仲得
喺香港無可能保留而唔做其他用途
李鄭屋、三棟屋最後都做左博物館
美利樓做左餐廳
林奠最鍾意包拗頸
實扭轉六壬拆鬼左佢
即拆
駛聽你班蟻民
無計 香港保育活化行自負盈虧 所以一定係租出去
大館都係租餐廳 租比展覽團體
再者而家發掘出黎既有殖民地色彩
要保留好難好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞