鄭立:一群讀約翰羅爾斯的社會科學香港文青,對讀孫子兵法、毛澤東選集的中國官僚。被打到七個一皮很正常

102 回覆
181 Like 24 Dislike
咁美國佬讀開咩
香港文青應該大部分睇過
香港偽文青就算吧啦
最恐怖係中原食人有時唔純粹係餓,可以係純粹為咗表忠,為咗恐嚇他人,重可以發展到研究人體邊部份點樣煮會好食,開人肉菜市場

比起原始食人族部落有過之而無不及
香港讀書人成日幻想自己係民主法治現代社會

實情你係二戰歐洲猶太人面對緊納粹啊!!!

而加係納粹黨法官全部依法審判 用黨衛軍送你去集中營毒氣室啊!!!

個問題唔係你有冇睇過咁簡單,而係要用點既思維去了解中共.

小弟才疏學淺,但我讀過一兩本關於中國問題既書其實同樣指出大部分國家仲用緊國際法/西方文明去了解中共的既國際關係政策。

中共既思維其實係偏向用孫子兵法去思考。
最緊要係奇兵制勝,欺詐,假象,著重間諜戰,叻仔要偷人糧食/資源唔洗自己黎...etc.
如果你重讀一次係會發現中共擴張既藍圖咁.

但佢地忽略既係孫子兵法係兵法,係戰爭用,唔係用黎維持關係既方法。
猶太人真係慘
希望第三聖殿會修建
我又唔知點必讀法,記憶中西點軍校都只係列為參考書,啫係除非好撚得閒都唔會睇嘅級別
咁你又有咩做
屈毛?報國安?
連少少深度都無
所以其實佢做嘅野同條八婆賤吾一鳩樣

唔俾錢佢兩個唔會做野,
但佢兩個成日都出恆力咬任何反對勢力喎,
咁個結論會係咩野?
鄭立已觸犯蟈安法 睇港共幾時上門拉佢
古往今來,就咁數已經有
唐朝 睢陽之戰
中原漢人捕食台灣原住民
文化大革命 廣西食人
呢啲全部都係自稱好文明嘅漢人做
唔通出嚟前線個個都識John Rawls咩戇鳩
其實我唔否認讀realpolitik, strategy類嘅書嘅價值 而睇呢啲書嘅人同文青都係兩班discreet嘅人
但我見到嘅係香港有吹噓自己讀以上類型書嘅人 都多係中意縮埋後面virture signalling地指點江山 多過真係出嚟承擔責任
典型打飛機黃絲岀現了
同埋John Rawls set公民抗命個門檻高好多
舊年抗爭如果真係有咁多Rawlsian信徒 晨早割咗好多
毒撚立又亂拋書包
文青=/=偽文青
究竟係不願面對定太低智睇唔明
睢陽之戰俾人圍到易子而食,又食女人老弱之人都唔撚投降,就係為左一個忠義之名。
真係痴撚線文化,仲可以吹奏張巡屌
公民抗命咪2014仆直過一次囉
呢個post睇到好多cctai活躍會員係咩貨色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞