其實黑眼圈可以點撚搞?

54 回覆
9 Like 1 Dislike
我用過好多eye cream…好多都冇用
你要日日用眼機冷熱敷去幫助血液循環
幾百蚊就有
有咩supplement 有用?
中醫我就知
無用架,慳返啲錢去做手術好過啦
我自己本身都超勁黑眼圈同鼻敏感...
我係絲,黑眼圈真係好困擾如果唔化妝就成日比人覺得好殘
用過邊啲eye cream?
用過origins, kiehl's, obagi, olay, neutrogena, …根本上出名、唔出名都用晒咁制…
最有用都係熱敷
冇得懶架
有冇用過Estee Lauder 嗰個
以前用開有隻美國出嘅2% hydroquinone 嘅eye syrup
都有啲效用
但依家amazon 冇賣啦 疫情關係冇得外銷
叫 clear essence

用得呢隻嘢唔好曬 要出街搽防曬
出名無未必有用嫁,基本上有效用嘅都係prestige
咁你依家用緊邊隻啊?
冇用到 依家靠訓多啲
但仲有一隻叫Q10 嘅
效用我唔太清楚 因為少咗用

我約略睇過有啲paper
hydroquinone 係最有效嘅
消委會都有提過下
http://shopsmart.org.hk/shopsmart/index.php/Mobile/Shopping/viewReport?module=1&first_cate_id=20400&product_id=33&attribute_id=3&report_id=36

3. 黑眼圈跑出來
除了遺傳因素,黑眼圈的成因亦可能受身體因素影響,當疲倦和睡眠不足時,眼睛位置局部血液循環不佳,引致色素沉澱,令黑眼圈變得明顯。鼻膜發炎和鼻敏感也是增加眼周色素沉澱的原因。此外,隨著年紀漸長,眼皮變得鬆弛,亦會令眼眶部位的陰影位置更見明顯。

對策:充足的休息
充足休息以及輕力按壓眼眶位置促進血液循環,對減淡由睡眠不足而形成的黑眼圈有幫助。如有鼻膜發炎和鼻敏感的情況,求醫診治才可解決問題的源頭。如黑眼圈的成因是色素沉澱,使用含麴酸(kojic acid)、對苯二酚(hydroquinone)、維他命C衍生物等美白成分或維他命K的眼霜或可稍為淡化黑眼圈,不過須先確定眼周肌膚對產品無過敏反應。
有冇推薦邊度打?
天后 陳筠華醫生,我記得係$3500
講到尾都係天生 我夜訓早起會有d 但過幾粒鐘多返d血液循環已經唔見
但可以hold幾耐先
我之前飲黑芝麻
黑眼圈淡左好多 面色好左
但係依家飲又好似冇哂效
其實淚溝同黑眼圈點分?
想問你用邊隻眼機?
我對一次已經3年前左右,眼袋打過2次,第一次keep到大半年,之後打第二次keep到依家,有眼袋真係睇落去老10年
利申:巴打

打手?$3500乍喎
有無醫生介紹
曬黑啲人就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞